Gdy przychodziła wiosna w moim domu rodzinnym zawsze jadło się twarożek ze śmietaną i szczypiorkiem. A jeśli miałam ochotę na wersję słodką jadłam z dżemem lub cukrem. W Turcji wersja ze szczypiorkiem jest nieco rozszerzona a wersja z cukrem nie istnieje. Twarożek z zieleniną i ziołami jest jednym z podstawowych składników tureckiego śniadania. Jeśli macie ochote na małe urozmaicenie, koniecznie spróbujcie tureckiej wersji. Jest pyszna.
Twarożek po turecku
100g twarogu ja używam tulum lor, turecki twarożek jest lekko słony jeśli używacie polskiego twarogu polecam tłusty i uważajcie żeby nie był kwaśny.
łyżka oliwy z oliwek
szczypta ostrej papryki pul biber
szczypta suszonej mięty
szczypta oregano
szczypta czarnuszki
sól (tylko jesli ser nie jest słony)
2 gałązki szczypiorku
Twarożek rozgniatamy widelcem, dodajemy oliwę, przyprawy oraz posiekany szczypiorek. Jeśli używamy sera bez soli, solimy do smaku. Wstawiamy na godzinę lub dłużej do lodówki by smaki się połączyły.
Pycha twarożek, zrobię sobie taki :) Podoba mi się dodatek czarnuszki, która w połączeniu z białym serem smakuje świetnie :)
OdpowiedzUsuńdzisiaj do pracy wzięłam twarożek, Twój wygląda super smacznie!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do mnie :)
Dziendobry. Uwielbiam kuchnie turecka.Szukalam przepisu na LAHMACUN-turecka tzw pizze.ale nie znalazlam...Prosze o przepis.
OdpowiedzUsuńtu mam przepis na lahmacun http://turcjaodkuchni.blogspot.com.tr/2013/04/lahmacun-nazywany-rowniez-turecka-pizza.html
UsuńDziekuje.
Usuńpyszny twarozek kaska
OdpowiedzUsuńKiedy zrozumiałam że gotuję po turecku?, kiedy dwa dni temu wyprzedziłam ten wpis, przygotowując podobny twarożek :)chodzi mi głównie o dodanie czarnuszki.
OdpowiedzUsuń