poniedziałek, 9 lutego 2015

Sushi - to nie kuchnia turecka


Już na samym początku wolę zaznaczyć że przepis nie pochodzi z kuchni tureckiej. Wolę zaznaczyć żeby nie było niedomówień. Wiem, wiem, że to blog Turcja od kuchni ale obiecałam, że będą się pojawiały również przepisy na potrawy, które goszczą w mojej tureckiej kuchni. Tak własnie jest z sushi. Przygotowuje je od czasu do czasu i ... jem je sama albo z koleżanką bo rodzina nie tknie. Dlaczgo nie tknie? Dzieci, jak to dzieci nie jedzą czegoś co dziwnie wygląda a jeszcze jak tata nie je i sie krzywi na samo słowo sushi to dzieci nie tkną. Jeśli chodzi o jedzenie - mój mąż to typowy Turek, który wielbi kuchnię turecka i nie akceptuje żadnej innej. 
W Turcji jest teraz moda na sushi. Jesli chcecie być uznani za nowoczesnych lub kreować się na elitę koniecznie musicie choć raz spróbować sushi i to koniecznie pałeczkami :) To własnie najważniejszy powód tego że mój mąż ich nie tknie :) Żadna z niego elita jeśli ma już jeść zawijańce woli turecką sarmę :) On po prostu nie lubi tego co jest lansowane na siłę.

Nie jestem specjalistką ani wielkim smakoszem sushi, robię wersję podstawową i tyle. Najbardziej smakuje mi wersja wegetariańska. Koniecznie z wasabi. 

Gdzie w Turcji mozna kupić produkty potrzebne do zrobienia sushi? 
Ja zakupy robię w sklepie internetowym gurmenet, albo w Metro. W dużych marketach również możecie je znaleźć. Jeśli chodzi o ryż używam turecki kırık pirinç świetnie  się sprawdza i jest bardzo tani. Jeśli macie ochotę na nowe smaki wypróbujcie przepis koniecznie.

Sushi publikuję w ramach wspólnego gotowania z Kasią. To ona nauczyła mnie je robić i to ona jest specjalistką z jej wpisu z pewnością dowiecie się więcej o tej potrawie. Zajrzyjcie więc koniecznie na blog Kuchnia bez granic.
Sushi ze zdjęć robiłyśmy z Kasią razem u mnie w Izmirze. Nie mogę się już doczekać na kolejne wspólne gotowania na żywo bo wiadomo wirtualnie to nie to samo :) Tym razem będziemy gotowały w Stambule u Kasi.





Sushi

0,5 kg ryż
7 łyżek octu ryżowego 
3 łyzki cukru

prasowane algi
ogórek
avokado
paluszki krabowe
rzepa
sezam
 wasabi

Ryż do sushi zalewamy zimną wodą i moczymy przez kilka godzin. Gotujemy w proporcji 1:1. W rondelku przygotowujemy sos z octu ryżowego i cukru. Podgrzewamy sos do rozpuszczenia się cukru, uważamy by nie doprowadzić do wrzenia. Sos wlewamy do ugotowanego ryżu i dokładnie mieszamy. Zostawiamy do ostygnięcia. Do rolowania używamy zimnego ryżu.
Na macie bambusowej układamy algi i nakładamy ryż. Uciaskamy go dokładnie palcami maczając je w wodzie. 3 centymetry od brzegu ukladamy dowolne dodatki na przykład cienko pokrojony w paski ogórek, rzepę avokado lub paluszki krabowe. Możecie użyć kawioru, łososia czy tuńczyka albo innych ulubionych dodatków wszystko zależy od Waszej wyobraźni. Następnie rolujemy sushi dokładnie je dociskając. Kroimy na kawałki i podajemy z sosem sojowym lub pastą wasabi.







1 komentarz:

  1. świetne sushi! uwielbiam takie domowe :)

    http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...