Dziś mam dla Was przepis na bardzo prosty i szybki deser w domowej wersji. Jeśli byliście choć raz w Turcji z pewnością próbowaliscie kaymaki ekmek kadayif tatlisi. Jesli nie próbowaliście to koniecznie spróbujcie. Jest to specjalny rodzaj ciasta - chleba nasączonego syropem, deser podaje się ze słodka smietanka kaymakiem.
Deser, który Wam proponuje jest domową "podróbką" oryginalnego ekmek kadayifa. Smakuje troszkę inaczej ale jest równie smaczny. Niech nie zdziwią was sucharki, których użyjemy to one własnie maja imitować ciasto - chleb z oryginalnego przepisu.
Etimek tatlısı * sucharkowy deser
porcja na prostokątną blaszkę średniej wielkości
6 sucharków z chleba tostowego (kupuje sucharki Etimek)
pół szklanki cukru
szklanka wody
2 szklanki mleka
2,5 łyzki cukru
łyżka mąki ziemniaczanej (ja używam bugday nisasta)
2 łyżki mąki pszennej
wanilia
łyżeczka masła
szklanka orzechów włoskich
Na patelni lub w garnku na średnim ogniu rozpuszczamy cukier, mieszajac czekamy aż się skarmelizuje. Dolewamy szklankę wody. Musimy uważać gdyż powstanie dużo pary i możemy poparzyć rękę. Mieszamy i czekamy aż karmel sie rozpuści, doprowadzamy do wrzenia. karmelowy sos jest gotowy. Sucharki układamy na dnie formy polewamy sosem karmelowy i zostawiamy do czasu aż sucharki go wchłoną i ostygną.
Do garnka wlewamy mleko dodajemy cukier i wymieszane mąki. Gotujemy ciągle mieszając, gdy zacznie wrzeć czekamy 4 minuty (ciągle mieszając) dodajemy wanilię i masło, mieszamy gotujemy jeszcze chwilę i zdejmujemy z ognia. Masę budyniową wlewamy na nasączone sosem karmelowym sucharki. Odstawiamy do ostygnięcia. Zimny deser posypujemy orzechami i w całości wstawiamy na noc do lodówki.
pyszny deserek
OdpowiedzUsuńzaintrygowało mnie :)
OdpowiedzUsuńzaintrygowało mnie :)
OdpowiedzUsuń