Oryginalna nazwa zupy to yayla çorbası. Yayla po polsku hale czyli łąki wysoko w górach. Latem w niskich częściach gór jest bardzo gorąco dlatego pasterze wypasają krowy, owce czy kozy właśnie na halach i tam spędzają całe lato. Dwa lata temu mielismy przyjemność odwiedzić znajomych którzy zabrali nas wysoko na hale. Ze względu iż spędzaja dość długi okres nie schodząc w dolne partie gór mają tam małe domki, przydomowe ogródki i starają się żyć z tego co wyhodują. Z mleka robią sery i jogurt a z jogurtu zupę yayla çorbası.
Yayla çorbası
składniki
szklanka jogurtu naturalnego
jajko
łyżka mąki
garść ryży lub kaszy
łyżka masła
2 łyzeczki suszonej mięty
Ryż myjemy wsypujemy do garnka zalewamy szklanka wody i gotujemy aż woda wyparuje. W miseczce mieszamy jogurt, jajko, mąkę i dolewamy 2 szklanki wody. Dokładnie mieszamy i wlewamy do ostudzonego ryżu. Dolewamy jeszcze 2 szklanki wody i dokładnie mieszamy. Stawiamy na ogień i gotujemy ciągle mieszając. Gdy zacznie wrzeć gotujemy jeszcze 3 minuty i wyłączamy ogień. Zupy nie przykrywamy aż do ostygnięcia. W małym naczyniu roztapiamy masło i przesmażamy na nim miętę. Przesmażąmy dosłownie chwilkę. Najlepiej dodać mietę jak tylko masło zacznie się pienić i zdjąć z ognia. Jeśli za długo przesmażymy miętę spali się i będzie gorzka. Zupę podajęmy gdy lekko ostygnie.
zupa z jogurtu, o kurczę!
OdpowiedzUsuńciekawa.
Bardzo ciekawa, oryginalna. Podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńWow, bardzo jestem ciekawa smaku! Chętnie wypróbuję bo zestaw składników jest intrygujący. Oczywiście dam znać co z tego wyszło :)
OdpowiedzUsuńJestem bardzo ciekawa Twojej opinii. Pozdrawiam
UsuńJa pracuje w tureckiej restauracji zupa ta nie ma sobie rownych,teraz jestem od niej uzalezniona. Pyszna
OdpowiedzUsuńZnam przepis i zupka jest pyszna. Ja podaje ja z jajkiem na twardo. Moj maz jest turkiem zjada ze smakiem :) Pozdrawia i prosze o jeszcze wiecej przepisow na pyszne dania.
OdpowiedzUsuńMi w tym przepisie brakuje cytryny. Zupa, którą jadłam w Turcji była zakwaszona cytryną.
OdpowiedzUsuńJa nigdy cytryna nie zakwaszalam i nie widzialam zeby ktos zakwaszal. Uzywam domowego jogurtu, ktory jest kwasny. Polskie jogurty takie nie sa wiec mozna zupe zakwasic cytryna uwazajac by sie nie zwazyla.
Usuń