czwartek, 7 marca 2013

Börek z porem i mięsem mielonym

Kolejny börek a raczej kolejny farsz, którym możecie nadziać börek.
Bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu. Polecam wszystkim, którym znudziło sie klasyczne nadzienie z serem i szpinakiem.








Börek z porem i mięsem mielonym

skadniki
300g mięsa mielonego
1 długi biały por
3 płaty ciasta yufka lub filo
sól
pieprz
ostra papryka pul biber
kumin
sezam lub czarnuszka

sos:
pół szklanki jogurtu naturalnego
pół szklanki oleju
3 jajka


Najpierw przygotowujemy farsz. Por drobno siekamy na cıenıutkıe talarki. Na patelni przesmażamy mięso i dodajemy por. Przesmażamy aż por się zeszkli. Solimy i przyprawiamy do smaku.
Ze składników podanych wyżej przygotowujemy sos. Wystarczy je dokładnie wymieszac trzepaczką lub blenderem.
Duże płaty ciasta filo dzielimy na 8 częsci tak by powstało 8 trójkątów. Każdy z nich smarujemy sosem, nakładamy farsz i zwijamy jak rogaliki zakładając boki do środka by farsz nie wydostał się podczas pieczenia.
Zwinięte börek układamy na wyłożonej paierem do pieczenia blasze, smarujemy sosem, posypujemy sezamem lub czarnuszka i pieczemy około 20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Börek powinien sie zarumienić.







4 komentarze:

  1. bardzo lubię pory i takie nadzienie mi pasuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Ale cieszę się, że trafiłam na Twojego bloga! Przypraw tureckich mam zapas na parę lat, więc pora zacząć z nich korzystać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne danie, ale u nas dostanie ciasta filo graniczy z cudem. Próbowałam kupić w moim mieście i nie znalazłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Margarytko, jesli nie masz nic przeciwko zakupom przez internet polecam strone www.arabskie.pl tam kupisz yufke do börek i do baklavy w sprzedazy sa 2 rodzaje.
      Pozdrawiam

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...