Kolejny börek a raczej kolejny farsz, którym możecie nadziać börek.
Bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu. Polecam wszystkim, którym znudziło sie klasyczne nadzienie z serem i szpinakiem.
Börek z porem i mięsem mielonym
skadniki
300g mięsa mielonego
1 długi biały por
3 płaty ciasta yufka lub filo
sól
pieprz
ostra papryka pul biber
kumin
sezam lub czarnuszka
sos:
pół szklanki jogurtu naturalnego
pół szklanki oleju
3 jajka
Najpierw przygotowujemy farsz. Por drobno siekamy na cıenıutkıe talarki. Na patelni przesmażamy mięso i dodajemy por. Przesmażamy aż por się zeszkli. Solimy i przyprawiamy do smaku.
Ze składników podanych wyżej przygotowujemy sos. Wystarczy je dokładnie wymieszac trzepaczką lub blenderem.
Duże płaty ciasta filo dzielimy na 8 częsci tak by powstało 8 trójkątów. Każdy z nich smarujemy sosem, nakładamy farsz i zwijamy jak rogaliki zakładając boki do środka by farsz nie wydostał się podczas pieczenia.
Zwinięte börek układamy na wyłożonej paierem do pieczenia blasze, smarujemy sosem, posypujemy sezamem lub czarnuszka i pieczemy około 20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Börek powinien sie zarumienić.
bardzo lubię pory i takie nadzienie mi pasuje :)
OdpowiedzUsuńPycha! Ale cieszę się, że trafiłam na Twojego bloga! Przypraw tureckich mam zapas na parę lat, więc pora zacząć z nich korzystać :)
OdpowiedzUsuńFajne danie, ale u nas dostanie ciasta filo graniczy z cudem. Próbowałam kupić w moim mieście i nie znalazłam.
OdpowiedzUsuńMargarytko, jesli nie masz nic przeciwko zakupom przez internet polecam strone www.arabskie.pl tam kupisz yufke do börek i do baklavy w sprzedazy sa 2 rodzaje.
UsuńPozdrawiam