czwartek, 28 marca 2013

Manty turckie mini pierożki


Pierogi, pierożki któż ich nie lubi? Ja uwielbiam! Tureckie pierożki manty są bardzo małe, faszerowane mięsem. Czy smakiem przypominaja polskie pierogi z mięsem. Zróbcie i oceńcie sami. Polecam, są pyszne.





Manty

Ciasto jak na pierogi:
mąka
woda
jajko
sól
odrobina oleju

Farsz:
mięso mielone wołowe
cebula
sól 
pieprz

Sos jogurtowy:
jogurt 
ząbek czosnku
odrobina wody
sól


Przyprawy do posypania:
mięta suszona
sumak
papryka pul biber


roztopione masło


Opcjonalnie można podać dodatkowo z sosem pomidorowym:
koncentrat pomidorowy
masło
woda

natka pietruszki


Z mąki wody i oleju zagniatamy ciasto jak na pierogi,  . Ciasto odstawiamy by "odpoczęło". Lepiej żeby ciasto było twarde niż miękkie gdyż w miarę "odpoczywania" będzie coraz luźniejsze. Mięso mieszamy z drobno posiekaną cebulą, możemy ją również zetrzeć na tarce. Solimy, przyprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy. 
Ciasto dzielimy na części i z każdej z nich wałkujemy duży placek następnie ciasto kroimy w małe kwadraciki, ja do krojenia używam noża do pizzy. Na każdy kwadracik układamy odrobinę farszu i sklejamy tworząc trójkąt. Gotowe manty układamy na ściereczce. Nie musimy ich przykrywać, mogą lekko wyschnąć wtedy nie będa się do siebie kleiły. W dużym garnku gotujemy wodę, gdy zacznie wrzeć solimy i wrzucamy manty. Mieszamy, gotujemy 5 minut od momentu wrzenia i wyjmujemy na półmiski w których będziemy podawać potrawę. Manty muszą lekko przestygnąć. W tym czasie przygotowujemy sos. Jogurt mieszamy z odrobina wody i zmiażdżonym czosnkiem. Gdy manty lekko ostygną polewamy je sosem jogurtowym. jeśli polejemy sosem gorące manty sos się zwarzy.
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i gdy zacznie się pienić dodajemy suszoną miętę i pul biber. Zdejmujemy z ognia mieszamy by się nie przypaliła i lekko polewamy nim sos jogurtowy, posypujemy sumakiem.
Dla wielbicieli sosu pomidorowego: na roztopione masło należy dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego i przesmażać aż zacznie pachnieć dodajemy miętę i pul biber przesmażamy i dodajemy odrobinę wrzącej wody. Mieszamy i polewamy sos jogurtowy.
Tak przyrządzone manty można lekko oprószyć drobno posiekaną natką pietruszki.








Manti tarifi türkçesini yazmıyorum. nasıl yapıldığını herkes çok iyi bilir. Ben mantı yapmayı sizden Türk hanımlardan öğrendim, klasik tarifi olduğu için asla kendimden hiç bir şey katmam gerektiği gibi yaparım :)

Mantı Anadolu yer sofrasında böyle yenir.

Tak sie podaje manty w tureckich domach w Anatolii.





10 komentarzy:

  1. Za nie dałabym się pokroić i solą z pieprzem posypać ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też uwielbiamy. Tak się cała rodzinka rzuciła na nie, że nie mogłam porządnego zdjęcia gotowej potrawy zrobić :)

      Usuń
    2. Jeszcze sama nie robiłam, bo i paluszki moje nie są tak precyzyjne jak tureckie i mięsko w nich uwielbiam jagnięce i w ogóle muszę się do Turcji wybrać na nie ale nie tylko na nie

      Usuń
  2. ...tylko tak się ich nie skleja . widocznie czasu nie Miałaś .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jak sie je skleja? Tak jak te sprzedawane z sklepach sklejane przez maszyny? Nie lubie kluch z ciasta w ktorych miesa nie czuc dlatego robie trojkaty. Moja tesciowa i znajome tez tak robia. Niegdzie nie jest napisane ze manty maja byc sklejane tak a nie inaczej no chyba ze robisz tradycyjne manty z Kayseri ale ich wielkosc tez jest inna, ma sie zmiescic 40 sztuk na lyzce. Potrafisz takie posklejac?

      Usuń

  3. Potrafię zrobić takie manty :) a kiedy robie wieksze takie jak twoje również. sklejam je w tradycyjny sposob bo dla mnie ważny jest nie tylko smak ale również wyglad na talerzu .

    OdpowiedzUsuń
  4. Do tego typu pierogów (tureckich) używa się akurat jagnięciny a nie mięsa wołowego :)))))

    OdpowiedzUsuń
  5. to założy Pani swojego bloga i tam pokaże swoje manty,a nie krytykuje i to jest blog dla polek i w pl jagniecina nie jest sprzedawana na kazdym rogu. ps. moja teściowa tez tak ja skleja.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ile mięsa trzeba zużyć ? (Nie wiem ile kupić ..)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na 4 osobowa rodzine 500g powinno wystarczyc. Tureckie manty maja to do siebie ze miesa jest tam malo a duzo ciasta.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...