Mięso smażone z ziołami czyli bol baharatlı et kavurması
składniki
500g miękkiej i młodej wołowiny
duża cebula
papryka
łyżeczka kuminu
łyżeczka yeni bahar (mielone ziele angielskie)
sól
pieprz
łyżeczka oregano (kekik)
papryka ostra pul biber
natka pietruszki
Mięso cebulę i paprykę kroimy w drobna kosteczkę. Na rozgrzaną patelnie wlewamy łyzkę oleju i wrzucamy mięso. Przesmażamy je na dużym ogniu 3 minuty. Zmniejszamy ogień do minimum i przykrywamy pokrywką. Dusimy około 30 minut do wyparowania wody. Nie podnosimy pokrywki nie mieszamy. Jeśli zauważymy że woda wyparowała a mięso wciąż jest twarde dolewamy pół szklanki wrzątku przykrywamy i dusimy w ten sam sposób 20 minut. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy cebulę i paprykę, przesmażamy często mieszając aż warzywa będą miękkie. Solimy i przyprawiamy do smaku. Przesmażamy kilka minut z przyprawami. Mięso i warzywa powinny być miękkie a sos ma prawie cały wyparować. Gdy potrawa jest już gotowa posypujemy siekaną natką pietruszki
Pysznie wygląda:-)
OdpowiedzUsuńNa pewno jest pysznie aromatyczne takie mięsko :)
OdpowiedzUsuń