Na poczatku chce przeprosıc za brak polskıch znakow ale cos sıe stalo z moja klawıatura. Jak tylko zostanıe naprawıona poprawıe ten wpis.
Suszenie to w Turcji jedna z form przygotowania przetworow na zime. Procz owocow suszy sıe tu rownıez warzywa. Najbardzıej popularne sa wlasnıe baklazany i papryka suszone z przeznaczeniem na faszerowanie. Mozna faszerowac rowniez suszona cukinie. Jesli ktos nie ma mozliwosci lub czasu na suszenie, gotowe juz wysuszone warzywa mozna kupic na bazarze lub w sklepach z przyprawami tzw: baharatçı lub aktar.
Procz warzyw do faszerowania Turczynkı susza warzywa ktore sa baza roznych potraw. Jak do tej pory wıdzıalam suszona okre, zıelona fasole (fasola podobna do szparagowej) madymak (zielenina podobna do szpinaku) i kilka rodzai papryki uzywanej jako dodatek do potraw.
Farsz do suszonych warzyw moze byc miesny lub z oliwa z oliwek czyli bez miesa. Ja dzis proponuje wersje bezmiesna na kwasno. Oryginalny przepis jest tu.
Faszerowane suszone baklazany i papryka
20 sztuk suszonych baklazanow
20 sztuk suszonej papryki
3cebule
4 duze zabki czosnku
plaska lyzka koncentratu pomidorowego
plaska lyzka koncentratu paprykowego
2 szklanki ryzu do faszerowanıa kırık pirinç (moze byc zwykly dlugozıarnısty)
1,5 szklanki oliwy z oliwek do smazenia
2 lyzeczki cukru
swiezo zmielony pieprz
kumin
pul biber
swieza mieta
sol
natka pıetruszki
koperek
6 lyzek soku z granata ( melasa z granata lub z sumaku)
sok z 2 cytryn
Gotujemy wode i wkladamy do niej suszone baklazany gotujemy 5 minut zlewamy wode i czynnosc powtarzamy 3 razy zeby pozbyc sie goryczki. Papryke wrzucamy do wrzatku ı gotujemy 5 mınut. Zlewamy wode a warzywa dokladnıe myjemy z zewnatrz ı w srodku.
Do garnka lub na duza patelnie wlewamy oliwe i wrzucamy drobno pokrojona cebule i czosnek przesmazamy az sie zeszkli dodajemy koncentrat pomidorowy i paprykowy, przesmazamy, dodajemy umyty i przebrany ryz solimy i dodajemy cukier przesmazamy, dolewamy szklanke wrzatku, przykrywamy i zostawiamy na malym ogniu az ryz wchlonıe cala wode. Gdy ryz ostygnıe dodajemy przyprawy, zielenine, mieszamy i nadziewamy najpierw baklazany ktore ukladamy na dnıe garnka a nastepnie papryka i ukladamy ja na baklazany. Warzywa nie moga byc faszerowane do pelna nakladamy farsz do 3/4. Ukladamy je w garnku w pozycji lezacej wkladajac scisle jeden w drugi. Zalewamy wrzatkiem, polewamy sokıem z cytryn i przykrywamy talerzem. Gotujemy na duzym ogniu do wrzenia nastepnie zmniejszamy ogien do minimum i gotujemy okolo godzıny. Jakies 15-20 minut przed koncem gotowania dodajemy melase z granata (sok z granata po turecku nar ekşisi). Po tym czasie zdejmujemy z gazu i studzimy.
Kuru patlıcan ve kuru biber ekşi dolma
Türk - Osmanlı mutfağından örnek bir tarif olduğu için kendimden hiç bir şey eklemeden, harika tadı bozmadan bu tarifi kullandım ancak hem patlıcan hem de biber doldurdum.
Pamiętam jak pierwszy raz zobaczyłam suszone bakłażany i za diabła nie potrafiłam ocenić co to takiego jest ;) Potem już wiedziałam, ale nie wiedziałam do czego można by je wykorzystać. teraz już wiem, dzięki Tobie.
OdpowiedzUsuńLubię kuchnię turecką i chętnie tutaj zaglądam. Pozdrawiam :)
Bardzo mi milo. Pozdrawiam
UsuńSmakowita propozycja :). Ja z Turcji przywiozłam sporo suszonych ostrych papryczek :)
OdpowiedzUsuńCo to jest to białe, wyglądające jak korale :)?
OdpowiedzUsuńAle Ci zazdroszczę tego warzywnego "dobrobytu".
Dorota
Uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuń