Tu w Turcji robimy faszerowaną paprykę na dwa sposoby. Z mięsem czyli etli przepis jest tu i wersję bezmięsną z oliwą z oliwek. Ja osobiście lubie je obie gdyż serwowane są na różne sposoby i smakowo bardzo sie różnia. Pierwszą jemy jako danie główne na ciepło z sosem jogurtowym a druga to przystawka i podajemy ją na zimno z sokiem z cytryny.
Zeytinyağlı biber dolması
składniki
10 papryk do faszerowania
szklanka ryżu tu w Turcji używam kirik pirinc
łyżeczka koncentratu pomidorowego
3 cebule
marchew
pęczek koperku
pęczek natki pietruszki
garść suszonych porzeczek (kus uzumu)
garść orzeszków piniowych (cam fisitgi)
sól
pieprz
mięta suszona
sumak
sok z cytryny lub sok z granata
łyżeczka cukru
sposób przygotowania
Papryke myjemy i wyjmujemy gniazda nasienne. Cebulę kroimy w drobna kostkę i sprzesmażamy na oliwie z oliwek dodajemy umyty ryż orzeszki piniowe porzeczki i koncentrat pomidorowy, przesmażamy nastepnie wyłączamy gaz i dodajemy potarkowaną marchew, zieleninę, przyprawy i sok z granata lub cytryny i łyżeczkę cukru. Mieszamy dokładnie aby smaki sie polłączyły. Farsz do papryki powinien byc kwaśny.
Faszerujemy papryke i układamy w garnku. Zalewamy szklanka wody polewamy oliwa z oliwek i gotujemy najpierw na dużym ogniu a gdy woda sie zagotuje na malutkim ogniu ok 30 minut. Podajemy na zimno polane sokiem z cytryny
Ale to musi być dobre...! Wpisuję na listę rzeczy do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńMi tez sie podoba to danie .Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńtak mhhh... zjadlabym chetnie moja tesciowa robi najlepsze
OdpowiedzUsuń