Postanowiłam że podzielę się moimi przepisami na durszlaku i tak zrobiłam. Wczoraj pokazał się pierwszy post. Jakie było moje zaskoczenie widząc ponad 100 wejść jednego dnia. Ciekawe czy to zasługa baklawy czy ogólnie kuchni tureckiej a może po prostu zdjecia które zamieściłam. Zobaczymy czy dolma też zrobi furorę. A uwierzcie mi że smakiem może przewyższyć baklawe. W końcu baklawa to tylko ciasto orzechy i baaaardzo słodki syrop a faszerowana papryka to bomba smaku :)
W ramach wstępu chce napisac co nie co o potrawie która zaprezentuję. Porównując ją z faszerowana papryka jaką jadłam w Polsce różni sie przede wszystkim rodzajem papryki. Tu w Turcji do faszerowania nie używamy dużych mięsistych papryk a małe zielone papryczki o nazwie dolmalik biber czyli papryczki do faszerowania. Nie maja one słodkiego posmaku a raczej są troszke cierpkie. Słodki smak papryki zmienił by zamierzany smak potrawy.
W Polsce paprykę faszerujemy dużą ilością mięsa małą ryżu. W Turcji proporcje są raczej pół na pół lub przewaga ryżu. Jest również wersja bezmięsna podawana na zimno ale ją przedstawie innym razem.
W tureckiej dolmie ważne są również przyprawy. Nie jakieś tam mieszanki typu wegeta a prawdziwe suszone zioła. To one nadadzą potrawie smak i aromat bez nich potrawa będzie mdła i niesmaczna. Ważny jest również koncentrat pomidorowy.
Ale do rzeczy oto przepis:
Biber dolmasi czyli faszerowana papryka na sposób turecki
składniki:
kilogram papryki do faszerowania
300gr mięsa mielonego
2 garści ryżu
2 garści kaszy kuskus
cebula
łyżka koncentratu pomidorowego
łyżeczka suszonej mięty
łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
dla wielbicieli ostrości polecam paprykę w płatkach pul biber
sól
pieprz
sposób przyrządzania
Papryke umyć i wyjąć gniazda. Nastepnie przygotowyjemy farsz mieszając wszystkie składniki czyli: mięso mielone, ryż, kuskus, drobno pokrojona cebula, zioła, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz. Należy wlać również pół szklanki wody. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy aby smaki sie połączyły i faszerujemy paprykę. Układamy ją w płaskim ale szerokim garnku i zalewamy lekko osolona wodą. Dla wielbicieli dobrze przyprawionych potraw polecam rozpuszczenie w wodzie łyżki koncentratu pomidorowego.
Gotujemy ok 30 minut. My tu w Turcji jemy dolmę z sosem jogurtowo czosnkowym czyli mieszamy jogurt z odrobina wody i dodajemy rozgnieciony czosnek. ( Nie dodajemy majonezu który popsuje naturalny smak jogurtu)
Dziś kupiłam paprykę,żeby zrobić faszerowaną.
OdpowiedzUsuńJutro wypróbuję Twój przepis!
Dziękuję.
Kocham każdy rodzaj faszerowanej papryki, wszelkie nadzienia. To jest po prostu rajskie jedzenie :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, jutro bede próbować. Mam mała prośbę. Dostałam w prezencie sok (koncentrat) z granata, wiem że dodaje się go do sałatek. Z przypraw mam np. Sumak. Czy może pani podać jakiś przepis na sałatkę, żebym mogła wypróbować moje przyprawy, a może również podpowiedziec do czego jeszcze mogę to wykorzystać. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBaklava chyba najbardziej kojarzy się z kuchnią turecką ;) Zresztą, wszyscy jesteśmy łasi na słodycze i łatwo nas zachwycić czymś co zawiera niesamowite ilości cukru :D Ale papryki faszerowane...to też jest idea :)
OdpowiedzUsuńZrobiłem i jest pyycha!
OdpowiedzUsuńUwielbiam turecka kuchnie a najbardziej kocham Baklave! Wszyscy są zdumieni bo pochłaniam ją kilogramami :P uwielbiam ten blog! Tym bardziej, że mam w domu również tureckiego mężczyznę który co do jedzenia ma baaardzo wielkie wymagania :) czasem korzystam z Pani przepisów, a dziś zrobiłam paprykę którą często zjadamy się w tureckiej restauracji. Dziś usłyszałam, że ta zrobiona przeze mnie jest o wiele smaczniejsza! :) super ze trafiłam na tą stronę! ! Serdecznie Panią pozdrawiam!! :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miłe słowa. Pozdrawiam
Usuńniedokładny ten przepis - ryż surowy czy płukany, gotowany czy nie, to samo kasza...
OdpowiedzUsuńmieso surowe czy smażone?
Jeśli nie zaznaczyłam że coś jest smażone należy dodać surowe a ryż czy kaszę oczywiście trzeba umyć przed dodaniem do potrawy.
Usuń