Na starym blogu miałam post o takim własnie tytule. Dodam go i uaktualnię
Sniadanie to podstawowy i bardzo ważny posiłek który ma zapewnic uczucie sytości aż do południa więc ważne jest aby sniadanie było zróżnicowane i bogate w witaminy minerały i mikroelementy. Moim zdaniem takie wlasnie jest sniadanie srodziemnomorskie a takim właśnie jest śniadanie tureckie. Jego podstawą są różnego rodzaju sery białe i żółte, jajko, ogórek, pomidor, papryka, oliwki czrne i zielone, parowki, salami, różnego rodzju dżemy no i oczywiscie miód. Do tego pieczywo: chleb buleczki (poğaça), börek i simit. Każdy może znaleźć tu coś dla siebie :) A to nasze sniadani:
Chciałam co nie co napisać o tureckich kiełbaskach sucuk i serze plesniowym który gości na naszym stole.
Tureckie kielbaski w niczym nie przypominaja polskich. Je się je jedynie na ciepło. My lubimy smazone w plasterki. Co do sera plesniowego taki francuski jest tu bardzo drogi więc mój teść robi własny ser pleśniowy. Przepis podam w następnym poście.
A teraz filmik jak powinno się jeść sucuk na sposób turecki :) prezentuje oczywiście Bengusia.
A oto przepis na buleczki zwane po turecku poğaça
skladniki
pol kostki margaryny
pol szklanki oleju
szklanka jogurtu
2 jajka
sol
lyzeczka proszku do pieczenia
lyzeczka octu
5 szklanek maki
nadzienie:bialy ser i pietruszka sol
Sposob przyrzadzania
Margaryna olej jogurt jajko i bialko sol ocet wymieszac i stopniowo dodawac make z proszkiem do pieczenia wymieszac i podzielic ciasto na 30 czesci kazda czesc lekko rozwalkowac lub na rece rozciagnac rozlozyc farsz skleic boki posmarowac zoltkiem i piec w temperaturze 180 stopni
Chciałabym spróbować zrobić poğaça, już kiedyś korzystałam z pani przepisów m.in. na simit - niespodzianka była ogromna :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie czy jogurt to standardowo z tych gęstych ? (w Polsce mamy 'bałkański' lub 'grecki'),a czy twaróg to taki zwykły chudy np? I najważniejsze dla mnie pytanie, czy ten ocet jest niezbędny? przyznam, że na samą myśl o zakupie o otwarciu buteleczki jest mi słabo ;)
Z góry dziękuję za odp.
Pozdrawiam Anna M.
Ja robiac pogaca w PL uzywam jogurtu naturalnego jogobella jest wystarczajaco gesty. Jesli chodzi o twarog to raczej cos z rodzaju feta lepiej smakuje jak jest lekko osolony. Mozna rowniez posolic normalny twarog ale lepiej zeby byl tlusty lub poltlusty bo chudy to raczaczej bedzie sie rozsypywal. Mozna zrobic bez octu. ja uzywam winnego z jablek i dodaje sie go po to aby ciasto skruszalo ale mysle ze bez niego tez pogaca beda smaczne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Bardzo dziękuję za wskazówki.
OdpowiedzUsuńW najbliższych dniach będę działać.
Pozdrawiam
Niestety moje poğaça to katastrofa same mini zakalce :( Właśnie wyjełam je z piekarnika :( nie wiem co może być przyczyną. Może innym razem się uda - w ramach rekonpensaty zrobię teraz Sımıt. Oby się udało.
OdpowiedzUsuńChyba na starym blogu w przepisie były normalne drożdże - teraz widzę, że należy dodać suche. Zobaczymy co mi wyjdzie.
Pozdrawiam
Te poğaça dlatego ze sa z proszkiem a nie z drozdzami moga przypominac zakalec. Ciasto jest inne, zauwaz na zdjeciu ze nie sa puszyste. Simity mozesz zrobic ze swiezymi drozdzami. Simity beda puszyste i wyrosna bardzo.
OdpowiedzUsuńSpróbuję jeszcze raz.
OdpowiedzUsuń