poniedziałek, 17 października 2011

Deser z pigwy

Deser z pigwy

   4 duze pigwy
2 szklanki cukru
woda
opakowanie smietanki kremowki 30% (lub wiecej)
orzechy wloskie lub pistacje

sposob przyrządzania

Pigwe nalezy obrac i zeby nie ciemniala wkladamy ja do wody z odrobina soku z cytryny. Przekrajamy je na pol wydrazamy gniazda, ktorych nie wyrzucamy. Potrzebujemy garnek z szerokim dnem w ktorym ukladamy pigwy. Posypujemy je 2 szklankami cukru i zalewamy woda. Woda ma je przykryc do polowy. Gniazda rowniez wkladamy do garnka one wlasnie zapewnia nam piekny czerwony kolor pigwy. Nastepnie gotujemy na malym ogniu 1,5 godziny. Studzimy. Kremowke ubijamy i zimna pigwe podajemy z ubita smietana, posypujemy ja rowniez pokruszonymi orzechami wloskimi.


3 komentarze:

  1. Zrobię coś takiego z jabłka :) Jak mi się uda i się nie rozpadnie:) Myślę, że próżno w Polsce szukać pigwy.

    OdpowiedzUsuń
  2. W Polsce pigwy jest multum , nawet w biedronce mozna ją kupić ! Ja własnie przerabiam 20 kg z własnego ogrodu:). Kocham pigwę pod każdą postacią :)) mniaaam

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie coś takiego wcinala ostatnio Hurrem we Wspaniałym stuleciu

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...