środa, 12 października 2011

Ezogelin çorbası czyli zupa na ostro

Dzisiaj podam Wam przepis na pyszną zupę turecką. Jedna z moich ulubionych. Ezogelin çorbasi to rownież zupa na bazie soczewicy ale opóocz niej dodajemy ryż. Bardzo ważne są tu rownież przyprawy gdyż powinna to być zupa ostra. A oto przepis:

Ezogelin çorbasi

skladniki
szklanka czerwonej soczewicy
garść ryżu
marchew
cebula
lyżka koncentratu pomidorowego
sol
łyżeczka ostrej papryki
łyżeczka suszonej miety
lyzka masla

sposób przygotowania
Cebule pokroić w bardzo drobna kostkę. Marchew zetrzeć na tarce. Warzywa smażyc na lyzce masła w głębokim garnku. Gdy zeszklą się należy dodać koncentrat pomidorowy i smażyć jeszcze kilka minut ąż koncentrat zacznie pachnieć. Wlać wodę 6 szklanek dodać umytą soczewicę i ryż gotować aż skladniki zmiękną. Na koniec zupe solimy i przyprawiamy ostra papryką i miętą. Odstawiamy z ognia do przestygnięcia (10 minut)


7 komentarzy:

  1. Witam! byłam w sierpniu w Turcji i miałam okazję jeść biały ser, który smażyło się na patelni. Orientujesz się co to za rodzaj sera? był tłusty, ale baaardzo smaczny. M.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten ser to hellim. Jest pyszny też go bardzo lubię. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ugotowałam i bardzo nam smakowała. Jutro na moim blogu się pojawi, bo warto ją spopularyzować, tym bardziej, że szybko i łatwo się ją robi.
    Dziękuję za przepis, nie znałam wcześniej tej zupy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja ulubiona, zaraz po mercimek corbasi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. W przepisie jest podane masło a w opisie nic na jego temat, jest za to łyżka oleju,coś tu siebie zgadza???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już poprawiłam, dziękuję za zwrócenie uwagi. Pozdrawiam

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...