środa, 26 października 2011

Zeytinyağlı lahana sarması czyli tureckie gołąbki


Dziś mam przepis na nietypowe gołąbki. Nietypowe bo robione na sposób turecki. Różnica jest taka, że tureckie są bez mięsa. Oczywiście jest również turecka wersja z mięsem ale przedstawie ją innym razem.
Teraz w ramach wyjaśnienia napiszę co to jest to zeytinyağlı. Tak okresla się wszystkie warzywne potrawy przyrządzane bez mięsa. A w dokładnym tłumaczeniu znaczy to "z oliwą" gdyż do wszystkich potraw bezmięsnych dodajemy oliwę z oliwek, która wspaniale wzbogaca smak.
Potrawa turecka i polska różnią się dodatkowo wyglądem. Turecka wersja jest mała i cieniutka gdyz jest spożywana w formie przekąski.

Zeytinyağlı lahana sarması
składniki:
średnia główka kapusty
szklanka ryżu
2 cebule
 mały pęczek pietruszki
mały pęczek koperku
sól
pieprz
cukier
sok z granata
sumak
mięta
garść orzeszków piniowych
garść suszonych porzeczek
oliwa z oliwek

sposób przyrządzania
Kapustę parzymy i rozdzielamy liście. Każdy liść dzielimy na pół wycinajac twardy środek. Przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oliwie z oliwek. Dodajemy ryż orzeszki, porzeczki sól pieprz łyżeczkę cukru. Smażymy jeszcze ok 7 minut. Po zdjęciu z ognia dodajemy zieleninę sumak i sok z granata. Następnie zawijamy farsz w liście kapusty. Sarma ma być krótka i nie bardzo gruba.
Na dnie garnka ukladamy pozostałości z liśći katusty i na to sarmę. Sarmę należy przykryć talerzem aby za mocno nie napęczniała i się nie rozwaliła podczas gotowania. Zalewamy do połowy wodą i gotujemy ok 30 minut. Podajemy na zimno. 
W smaku potrawa powinna byc lekko kwaśna ze słodką nutką.


2 komentarze:

  1. Przepis smakowicie zachęcający do wypróbowania :) Chociaż nie popiszę się przed znajomymi taką szaloną nazwą, bo nie wiem, jak to przeczytać :D No cóż, pozostaje mi powiedzieć "gołąbki po turecku" :D Serdecznie pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
  2. realistyczna optymistka...potrawę czyt.: zejtinjaly lahana sarmasy :). A "gołąbki" wyglądają super, jeszcze nie robiłam wersji tureckiej...:)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...