Dziś mam przepis na nietypowe gołąbki. Nietypowe bo robione na sposób turecki. Różnica jest taka, że tureckie są bez mięsa. Oczywiście jest również turecka wersja z mięsem ale przedstawie ją innym razem.
Teraz w ramach wyjaśnienia napiszę co to jest to zeytinyağlı. Tak okresla się wszystkie warzywne potrawy przyrządzane bez mięsa. A w dokładnym tłumaczeniu znaczy to "z oliwą" gdyż do wszystkich potraw bezmięsnych dodajemy oliwę z oliwek, która wspaniale wzbogaca smak.
Potrawa turecka i polska różnią się dodatkowo wyglądem. Turecka wersja jest mała i cieniutka gdyz jest spożywana w formie przekąski.
Zeytinyağlı lahana sarması
składniki:
średnia główka kapusty
szklanka ryżu
2 cebule
mały pęczek pietruszki
mały pęczek koperku
sól
pieprz
cukier
sok z granata
sumak
mięta
garść orzeszków piniowych
garść suszonych porzeczek
oliwa z oliwek
sposób przyrządzania
Kapustę parzymy i rozdzielamy liście. Każdy liść dzielimy na pół wycinajac twardy środek. Przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oliwie z oliwek. Dodajemy ryż orzeszki, porzeczki sól pieprz łyżeczkę cukru. Smażymy jeszcze ok 7 minut. Po zdjęciu z ognia dodajemy zieleninę sumak i sok z granata. Następnie zawijamy farsz w liście kapusty. Sarma ma być krótka i nie bardzo gruba.
Na dnie garnka ukladamy pozostałości z liśći katusty i na to sarmę. Sarmę należy przykryć talerzem aby za mocno nie napęczniała i się nie rozwaliła podczas gotowania. Zalewamy do połowy wodą i gotujemy ok 30 minut. Podajemy na zimno.
W smaku potrawa powinna byc lekko kwaśna ze słodką nutką.
Przepis smakowicie zachęcający do wypróbowania :) Chociaż nie popiszę się przed znajomymi taką szaloną nazwą, bo nie wiem, jak to przeczytać :D No cóż, pozostaje mi powiedzieć "gołąbki po turecku" :D Serdecznie pozdrawiam :*
OdpowiedzUsuńrealistyczna optymistka...potrawę czyt.: zejtinjaly lahana sarmasy :). A "gołąbki" wyglądają super, jeszcze nie robiłam wersji tureckiej...:)
OdpowiedzUsuń