poniedziałek, 10 października 2011

Mercimek köftesi czyli potrawa w sam raz dla bezmięsnych

Dzisiaj dawno już obiecany przepis na mercimek koftesi.
Jest to potrawa bardzo lubiana przez wszystkich Turków. Robi sie ją bardzo łatwo ale muszę przyznać że nigdy jej w Polsce nie robiłam ze względu na to iż mały bulgur (ince bulgur) jest dostępny jedynie w sklepach z orientalną żywnością. Można spróbować zrobić mercimek koftesi z ogólnodostępnym w Polsce kuskusem ale trzeba pamiętać że wchłania mniej wody niż bulgur więc ilość wody podaną w przepisie należy zmniejszyć o pół szklanki lub zwiększyć ilość kuskusu.
Mam nadzieję że ta wegetariańska wersja kofte Wam również będzie smakowała.

Mercimek Koftesi

szklanka ince bulguru lub 1,5szklanki kuskusu
2 szklanki czerwonej soczewicy
4 szklanki wody
łyżeczka soli
łyzeczka ostrej papryki w płatkach
pęczek szczypiorku
pęczek pietruszki
łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki margaryny lub oleju
cebula

sposób przygotowania
Soczewicę myjemy i gotujemy w 4 szklankach wody. Gdy zrobi się żółta a woda wyparuje zdejmujemy z ognia wsypujemy bulgur lub kuskus mieszamy przykrywamy szczelnie pokrywką i zostawiamy na 15 minut. W tym czasie kroimy cebulę w drobna kostke i smażymy na margarynie lub oleju. Gdy cebula się zeszkli dodajemy koncentrat pomidorowy i przesmażamy aż koncentrat zacznie pachnieć. Zdejmujemy z ognia i dodajemy przyprawy. Zieleninę bardzo drobno siekamy. Przesmażoną cebulkę i zielenine dodajemy do ostudzonej masy z soczewicy i bulguru. Dokladnie mieszamy i formujemy małe kotleciki kofte.
Danie gotowe. Smacznego :)



12 komentarzy:

  1. To jest naprawdę pyszne !!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny blog, pełen pysznych inspiracji. Właśnie dodałam do zakładek. Pozdrawiam z Belgii, Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i ja również serdecznie pozdrawiam

      Usuń
  3. Emilio, jeśli znasz przepis na Icli Kofte i możesz go podać to będę bardzo wdzięczna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, mam robilam nawet ostatnio, postaram sie go wstawic na bloga na poczatku czerwca

      Usuń
  4. Czy to sie na końcu obsmaża?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie obsmaza sie.

      Usuń
    2. Można obsmazyc, tak żeby wyszły zdrowe kotlety do obiadu, Każdy Turek dostałby zawału serca, gdyby usłyszał o tym pomyśle: ), ale od czego jest myślenie i wyobraźnia? Kotlety (kofte) tego typu można również zrobić z kaszą gryczaną i jaglaną.

      Usuń
    3. Mysle ze mozna, wtedy bedzie danie fusion polsko-tureckie cos na podobienstwo falafela ale z soczewica.

      Usuń
  5. A GDZIE MIELONY KMINEK!!!!!! TO PODSTAWOWA PRZYPRAWA DO Mercimek köftesi .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zalezy od regionu w ktorym sie mieszka. Nie kminek a kumin czy kmin rzymski dodaje sie do mercimek köftesi na wschodzie i poludniu Turcji. Tu gdzie ja mieszkam na poludniowym zachodzie robimy köfte bez kuminu.

      Usuń
  6. Wlasnie zaczynam robic. Dzis jest u nas bardzo goraco i mam ochote na cos lekkiego. Moj juz zaciera rece. Wiem ze wyjdzie pyszne juz nie jedna potrawe robilam z tego bloga. Prosze o wiecej pysznych przepisow . Pozdrowienia z Holandii

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...