Kotleciki izmirskie czyli izmir koftesi
skladniki:
0,5kg miesa milonego
2 duze ziemniaki
2 duze pomidory
4 papryki chilly (moze byc zwykla papryka pokrojona w paski)
natka pietruszki
cebula
2 zabki czosnku
lyzka koncentratu pomidorowego
sucha bulka
sol
pieprz
przyprawa do kofte
kminek mielony
tymianek
Sposob przyrzadzania:
Mieso nalezy przyprawic kilka godzin przed przygotowaniem calego dania.
Mieso mielone, drono pokrojona cebule, zmiazdzony czosnek, drobno posiekana natke pietruszki wymoczona sucha bulke i przyprawy bardzo dokladnie mieszamy reka i zostawiamy na kilka godzin w lodowce aby smaki sie polaczyly.
Gdy mieso bedzie gotowe smazymy male kotleciki.
Ziemniaki obieramy i kroimy w grubsze plastry, pomidory rowniez a papryke przekrajamy na pol i wyjmujemy ziarna.
Wszystko ukladamy na duzej blaszce. Najpierw kotleciki nastepnie ziemniaki, pomidory i papryke, zalewamy duza szklanka wody z rozpuszczonym koncentratem pomidorowym. Wode mozemy lekko osolic potrawe posypujemy tymiankiem.
Zapiekamy w dobrze rozgrzanym piekarniku az ziemniaki beda gotowe ok 20 minut.
skladniki:
0,5kg miesa milonego
2 duze ziemniaki
2 duze pomidory
4 papryki chilly (moze byc zwykla papryka pokrojona w paski)
natka pietruszki
cebula
2 zabki czosnku
lyzka koncentratu pomidorowego
sucha bulka
sol
pieprz
przyprawa do kofte
kminek mielony
tymianek
Sposob przyrzadzania:
Mieso nalezy przyprawic kilka godzin przed przygotowaniem calego dania.
Mieso mielone, drono pokrojona cebule, zmiazdzony czosnek, drobno posiekana natke pietruszki wymoczona sucha bulke i przyprawy bardzo dokladnie mieszamy reka i zostawiamy na kilka godzin w lodowce aby smaki sie polaczyly.
Gdy mieso bedzie gotowe smazymy male kotleciki.
Ziemniaki obieramy i kroimy w grubsze plastry, pomidory rowniez a papryke przekrajamy na pol i wyjmujemy ziarna.
Wszystko ukladamy na duzej blaszce. Najpierw kotleciki nastepnie ziemniaki, pomidory i papryke, zalewamy duza szklanka wody z rozpuszczonym koncentratem pomidorowym. Wode mozemy lekko osolic potrawe posypujemy tymiankiem.
Zapiekamy w dobrze rozgrzanym piekarniku az ziemniaki beda gotowe ok 20 minut.
To danie gosci na moim stole od kiedy podałaś przepis na starym blogu. Jest przepyszne !!!
OdpowiedzUsuńBardzo sie ciesze ze smakuje.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
pycha
OdpowiedzUsuńCzy można zrobić ten przepis tylko zamiast kofte ułożyć na blaszce kurczaka (pierś)? Oczywiście wiem, że to już wtedy nie będą kotleciki izmirskie, ale czy w ten sposób możemy także piec kurczaka? Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńJak najbardziej, mozna zamienic kotleciki na dowolny rodzaj miesa. Takie dania sa rowniez w kuchni tureckiej. Pozdrawiam
Usuń