Te kotleciki zawsze mi smakowały. Ogólnie lubie potrawy bez mięsa, można je jeść z sosem jogurtowym jako samodzielne danie lub jako dodatek do kotleta (tak na polska nutę, w Turcji raczej nikt nie je w ten sposób)
Bulgur köftesi
składniki
szklanka drobnego bulguru (do kupienia w sklepach z orientalna żywnością)
2 łyżki mąki
jajko
łyżeczka koncentratu pomidorowego
sól
sos jogurtowy:
łyżeczka koncentratu pomidorowego
sól
sos jogurtowy:
szklanka jogurtu naturalnego
ząbek czosnku
sól
dodatkowo:
roztopione masło do polania
mięta suszona
ostra papryka pulbiber
sumak
sposób przygotowania
Drobny bulgur zalać szklanką wrzątku przykryc i odczekać aż napęcznieje. Dodać mąkę jajko i płaską łyżeczkę soli, koncentrat pomidorowy i ręką zagnieść ciasto. Musze stwierdzic że zagniatanie ciasta trwa dość długo i jest trudne. Jeśli bulgur bedzie za suchy należy dolać kilka łyżek wody. Po zagnieceniu ciasta formujemy małe kulki lub nadajac inny kształt według uznania formujemy kotleciki. W garnu gotujemy wodę solimy ją i na wrzatek wrzucamy kotleciki. Gotujemy ok 10 minut od wypłynięcia kotlecików.
W tym czasie dodajemy zmiażdżony czosnek do jogurtu solimy i dokładnie mieszamy.
Kotleciki po ostudzeniu podajemy polane jogurtem (gdy polejemy jogurtem gorace kotleciki jogurt sie zetnie) roztopionym masłem posypane papryka miętą i sumakiem.
Takich koft jeszcze nie robiliśmy, ale może niedługo... Bardzo lubimy tureckie dania :)
OdpowiedzUsuń