Przepis na tę zupę znalazłam w internecie a oryginał pochodzi z restauracji Daruzziyafe znajdującej sie w Stambule w okolicach meczetu Sulejmana. Typowa zimowa zupa w stylu osmańskim.
Suleymaniye corbasi czyli zupa Sulejmana
składniki
szklanka soczewicy
200g szpinaku
marchew
3ząbki czosnku
łyżka mąki
łyżeczka kuminu
sól
olej
sposób przygotowania
Umytą soczewicę wkładamy do garnka, zalewamy 5 szklankami wody i gotujemy do miękkości. Na patelnię wlewamy olej i przesmażamy na nim startą marchew i drobno pokrojony szpinak. Dodajemy makę i mieszając smażymy jeszcze chwilę. Wszystko wkładamy do garnka z soczewicą. Solimy dodajemy kumin i wycisniety przez praskę czosnek. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jescze 5 minut.
Kocham kuchnię turecką...dopiero znalazłam tego bloga ale z pewnością dokładnie go przestudiuję...pozdrawiam!!!
OdpowiedzUsuńa dodajesz może ryż do niej? na zdjęciu coś jakby ryż było widać...ja dodaję tak z 1/4 szkl :)
OdpowiedzUsuńRyzu nie dodawalam. To rozgotowana soczewica.
UsuńJaką soczewice zielona?
OdpowiedzUsuńPomarańczową albo zółtą
UsuńŚwietny przepis. Ta potrawa zagościła u mnie na spotkaniu z kuchnią turecką. Rewelacja. Łatwo, szybko i zdrowo.
OdpowiedzUsuń