Za oknem zaczyna intensywniej śiwecić słońce robi się zielono a u mnie na blogu wciąż zimowe warzywa. Jeszcze kilka zimowych przepisów nim wiosenna zielenina zazieleni się na dobre.
Dziś proponuję bardzo smaczną potrawkę z kalafiora. Kalafior zaczyna już znikać z bazaru więc to ostatnie chwile na jej ugotowanie. Moje córki bardzo ją lubia bo różyczki kalafiora przypominają im małe drzewka. Jeśli wolicie dania mięsne z powodzeniem możecie do niej dodać kurczaka, wołowinę czy kotleciki kofte.
Potrawka z kalafiora wersja bezmięsna
średniej wielkości kalafior
duża marchewka
duży ziemniak
cebula
ząbek czosnku
łyżka pasty pomidorowej lub koncentratu pomodorowego (w sezonie pomidorowym polecam świeże pomidory)
oliwa z oliwek
sól
szczypta cukru
pieprz
bazylia
kumin
słodka papryka
garść gotowanej ciecierzycy
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oliwie aż się zeszkli. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę. Smażymymy około 10 minut. Dodajemy zmiażdżony czosnek i smażymy chwilkę następnie do garnka dodajemy umyty o podzielony na drobne różyczki kalafior i obrany i pokrojony w kostkę ziemniak. Smażymy chwilę i dodajemy pastę pomodorową. Smażymy jeszcze chwilę aż pasta zacznie pachnieć. Dolewamy 3 szklanki wrzącej wody. W zależności od wielkości garnka i kalafiora a także w miare potrzeby możemy dolać jeszcze szklankę lub dwie wrzatku. Dodajemy ugotowana ciecierzycę, solimy dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem około 15-20 minut. Na koniec dodajemy drobno posiekany koperek i zdejmujemy z ognia. Mieszamy. Ja potrawkę podaję z ryżem i surówką lub miseczką jogurtu.
Bardzo lubię takie dania !
OdpowiedzUsuńja tez uwielbiam takie zdrowe jedzenie
OdpowiedzUsuńkasia
Smakowicie się zapowiada.
OdpowiedzUsuńNiewiesz moze jakich przypraw mam uzyc do doner kebaba zeby smakowal jak te w stambule?
OdpowiedzUsuńoryginalny dobrej jakosci döner to smak miesa nie przypraw. Jesli jestes w Turcji kup mieso na wsi u rzeznika jesli mieszkasz w Polsce niestety watpie zeby dalo sie odtworzyc dokladnie ten sam smak.
Usuń