poniedziałek, 9 marca 2015

Börek z patelni wersja bardzo praktyczna. Tava böreği

Bardzo praktyczna potrawa szczególnie dla osób bez piekarnika. Praktyczna dodatkowo ze względu na użycie gotowej yufki. Moja córka do tego stopnia polubiła ten rodzaj börek ze każe sobie go przygotowywać raz w tygodniu i koniecznie za każdym razem z innym farszem. Dzisiejsza wersja to ser z pietruszką czyli turecka klasyka.
Przepis pochodzi z internetu. Nie korzystałam dokładnie z jednego, obejrzałam kilka filmików z przepisem na tava böreği i jak zwykle zrobiłam po swojemu :) pomysł na to danie podsunęła jedna z koleżanek z fejsbukowej grupy kulinarnej.





Börek z patelni

3 płaty ciasta yufka
ser typu feta
natka pietruszki
3 łyzki jogurtu
3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
jajko
olej
ostra papryka pul biber (opcjonalnie)

Ser mieszamy z drobno posiekaną natką pietruszki i doprawiamy ostrą papryką jeśli lubimy ostre potrawy. Jajko mieszamy z jogurtem i oliwą by powstał sos. Patelnię lekko smarujemy olejem i rozkładamy płat ciasta yufka tak by jego brzegi wystawały za patelnię. Lekko smarujemy sosem. Kolejny płat ciasta dzielimy na 4 części i 1/4 układamy na yufkę która już jest w patelni, polewamy sosem i układamy kojejne trzy cześci każdą polewając sosem. Posypujemy farszem i układamy kolejną yufkę podzieloną na 4 części każdą część polewając sosem. Przegi yufki zakładamy na siebie smarując sosem jednak uważamy by sos nie wypłynął na zewnątrz yufki gdyż podczas smażenia borek przypali się.  Patelnię stawiamy na ogień 3 minuty smażyny na średnim ogniu nastepnie zmiejszamy go do minimum  przykrywamy börek pokrywką i smażymy 20 minut. Podnosimy pokrywkę i sprawdzamy czy spód się zarumienił. Jeśli jest słabo rumiany zwiększamy płomień i smażymy jeszcze chwilkę. Przewracamy börek na drugą stronę i powtarzamy te same czynności. Gotowy börek zdejmujemy z patelni kroimy na części i podajemy na gorąco lub lekko studzimy i kroimy po ostudzeniu. Najlepiej smakuje z turecką herbatą.




7 komentarzy:

  1. Pomysłowe, ale szkoda, że nie ma sposobu układania tych płatów ciasta bo miewam problem z wyobrażeniem sobie jak coś zrobić wyłącznie z opisu. , Mam jeszcze pytanie czy ciasto yufka to to samo co dostępne w PL filo???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo słuszna uwaga, postaram sie jutro zrobić ten borek i sfotografowac poszczegolne etapy układania. Ciasto filo jest inne niz yufka. Filo nadaje się na baklavę i na niektóre rodzaje borek ale ten akurat nie.

      Usuń
  2. Zawsze robiłam borek z filo, muszę się rozejrzeć za yufką, skoro to co innego. Mam nadzieję, że da się ja kupić w Polsce. Wersja z patelni bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z ciasta filo tez mozna zrobic börek ale ma zupenie inny smak jest tlusty bo trzeba go natluszczac bardzıej nız yufke. Kiedys yufke sprzedawano na arabskie.pl byc moze sa juz jakies tureckie sklepy internetowe ale ja o nich nie wiem zapytam na moim FP moze Czytelnicy cos wiedza. Czuje ze musze sie zmobilizowac, sama zrobic yufke i ja opisac na blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie prezentujący się blog, pewnie będę często zaglądać bo wszystko wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. witam, zrobilam ten borek ale byl dosc suchy i sie przypalil.. nie wiem w czym tkwi problem, okej z przypaleniem wiem, ze nastepnym razem musze go bardziej pilnowac, ale co na temat suchosci ciasta. dodam ze mieszkam w Stambule, wiec yufka powinna byc dobra...moze dodac wiecej oliwy do sosu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza sie najprawdopodobniej za malo bylo sosu. Czy robilas z tak zwana günlük yufka kupiona u yuflacı? Skoro mieszkasz w Stambule polecam wlasnie yufke od yufkacı, te pakowane sa grube i suche wiec do nich potrzeba wiecej sosu.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...