Brukselka ogólnie nie cieszy się uwielbieniem wśród dzieci a moje obie córki bardzo ją lubią. Wszystko dzięki kotlecikom które dodaję do potrawy. Jedząc mięso jedzą również warzywa. U nas jest zasada nie odkładamy niczego co jest na talerzu jemy (próbujemy) wszystkiego albo nic i jesteśmy głodni. Staram się by warzywa i kotleciki były tej samej wielkości wtedy potrawa wygląda ładnie i dziecom łatwiej jest ja zjeść. Niestety sezon na brukselkę się kończy bo to też zimowe warzywo w Turcji.
Brukselka zapiekana z kotlecikami köfte
250g brukselki
250g pomidorków koktajlowych
250g mielonej średnio tłustej wołowiny
mała cebula
czosnek
natka pietruszki
kumin
oregano
łyżka pasty pomidorowej lub koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
oliwa z oliwek
2 łyżki kaszy manny
jajko
Na początku należy przygotować mięso. Dodajemy do niego drobno pisiekaną cebulę, ząbek czosnk i natkę pietruszki. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, kumin. Na koniec jajko i kaszę mannę i dkładnie mieszamy ugniatając ręką. Odstawiamy mięso do lodówki by smaki się połączyły a w tym czasie przygotowujemy warzywa. Brukselkę i pomidory dokładnie myjemy i układamy w formie do pieczenia. Ja piekłam w żaroodpornym naczyniu z przykrywka. Jeśli nie posiadacie naczynia z przykrywką, formę na czas pieczenia możecie przykryć folią aluminiową jeśli takiej używacie.
Na warzywa układamy uformowane malutkie kotleciki kofte. Pełną dużą łyżkę pasty pomidorowej rozpuszczamy w szklance wody, dodajemy łyżeczkę oregano i polewamy potrawę. Lekko skrapiamy również oliwą z oliwek. W zależności od naczynia w jakim pieczemy, wody możemy dać mniej lub więcej. Zależy nam na tym by warzywacałkowicie były przykryte a kotleciki jedynie do polowy przykryte sosem. Przykrywamy formę.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220stopni i pieczemy około 20 minut. Zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze 15-20 minut. Zależy nam na tym by kotleciki się zarumieniły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz