Zupa z kalafiora / Karnabahar çorbası |
Zupa z kalafiora / Karnabahar çorbası
- kalafior
- marchew
- dwa ziemniaki
- natka pietruszki
- cebula
- biała część pora
- 100ml kremówki do zabielania (opcjonalnie, ja dodaje bo dzieci lubią ten smak)
- sól
- pieprz
- ostra papryka pul biber
Warzywa (prócz natki pietruszki) myjemy rozdrabniamy na części wkładamy do garnka zalewamy 6 szklankami wody i gotujemy aż do miękkości. Gdy warzywa są miękkie calość blendujemy, przyprawiamy do smaku i dodajemy 100ml kremówki. Podajemy posypaną natką pietruszki.
Jeśli przygotowujemy zupę na wywarze mięsnym kremówka zupełnie nie jest potrzebna.
Muszę zrobić ! Czy można czymś zastąpić paprykę ostrą ?
OdpowiedzUsuńMozna ja po prostu pominac lub dodac slodka.
UsuńDokladnie tego szukałam! W tureckiej kuchni jest wiele przepisów na karnabahar corbası, ale wszystkie były dla mnie skomplikowane ! Tak się cieszę z tego przepisu, dziękuję!
OdpowiedzUsuń