Zupa z kotlecikami köfte i warzywami / Ekşili köfte |
To ostatni w tym tygodniu przepis na turecką zupę. Tym razem jest to sycąca zupa, która świetnie nada się również na samodzielne danie. Mamy w niej wszystko co jest potrzebne by posiłek był wartościowy dla naszego organizmu. Ze względu na to iż podstawą dania są kotleciki kofte nie da się jej przygotować w wersji bezmięsnej chyba, że po prostu zrezygnujemy z mięsa i zastąpimy go jedynie ryżem, który będzie świetnym zagęszczaczem tej zupy. Nie będzie to jednak oryginalna wersja. Wybór sposobu jej przygotowania pozostawiam Wam. Mi osobiście ta zupa smakuje w każdej postaci. Muszę zaznaczyć iż jest to zupa przygotowana na kwaśno.
A już od przyszłego tygodnia zapraszam Was na miesięczny cykl postów o zdrowym żywieniu i przepisy tym razem z wykorzystaniem warzyw, kasz, nabiału, bez dodatku mięsa.
Zupa z kotlecikami köfte i warzywami / Ekşili köfte
- pół kilograma wołowego mięsa mielonego
- duża cebula
- ząbek czosnku
- duża marchew
- mały seler (korzeń)
- duży ziemniak
- pół szklanki ryżu
- natka pietruszki
- zółtko
- cytryna
- sól
- pieprz
Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy lub ścieramy na tarce. Dodajemy do mięsa mielonego, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy surowy, dokładnie umyty ryż i natkę pietruszki (zostawiamy kilka gałązek natki by posypać nią ugotowana zupę) Mięso dokładnie mieszamy wyrabiając je ręką. Takie wyrabianie potrwa około 10-15 minut wtedy nie potrzebujemy jajka by kotleciki się nie rozpadły. Jeśli jednak nie lubimy wyrabiania mięsa ręką, wystarczy dodać jajko i wymieszać je widelcem czy łyżką, mieszamy jednak dokładnie by się wszystkie składniki połączyły. Z mięsa formujemy malutkie kuleczki wielkości śliwki mirabelki i obtaczamy je w mące (jeśli zależy nam na dietetycznej zupie możemy pominąć obtaczanie w mące) Do 6 szklanek wrzątku wrzucamy kotleciki, gotujemy zdejmując szumowiny jeśli się takie pojawią. Następnie przygotowujemy warzywa. Marchew seler i ziemniak obieramy i kroimy w równą kostkę, warzywa wrzucamy do zupy i gotujemy przez około 30 minut. W małej miseczce mieszamy żółtko z sokiem w cytryny. Do tej mieszanki dolewamy kilka łyżek gorącej zupy i dokładnie mieszamy. gdy sos będzie ciepły wlewamy go do zupy i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i posypujemy natką pietruszki.
Zupa z kotlecikami köfte i warzywami / Ekşili köfte |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz