Polskie krokiety z mięsem i pieczarkami |
Nie wiem czy wiecie ale dzisiaj jest Dzień Naleśnika. Postanowiłam więc przygotować coś polskiego. Naleśniki to bardzo popularna potrawa chyba w większości krajów znane są różnego rodzaju regionalne jej wersje. W Turcji mamy akıtma. Przepis na tę potrawę znajdziecie na blogu, pod postem wstawię link byście mogli sprawdzić jak wyglądają.
Mój farsz do krokietów może nie był przygotowany w klasyczny sposób z gotowanego mięsa ale był bardzo smaczny. Moje córki były nim zachwycone.
Przepis na ciasto nasleśnikowe pochodzi z bloga Filozofia Smaku
Krokiety przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z okazji Dnia Naleśnika. Wraz ze mną gotowały Kasia, Marta i Malwina koniecznie zajrzyjcie do nich i sprawdźcie ich wesje naleśników.
Polskie krokiety z mięsem i pieczarkami
dla 4 osób
- 1,5 szklanki mąki
- 4 jajka
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki oleju
- pół łyżeczki soli
- 500g mięsa mielonego
- cebula
- 200g pieczarek
- zabek czosnku
- sól
- czarny pieprz
- jajko
- bułka tarta
- natka pietruszki
Z mleka, mąki, jajek, oleju i soli robimy ciasto naleśnikowe, mieszając wszystkie składniki trzepaczką. Ciasto odstawiamy na pół godziny i w tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulę drobno siekamy i smażymy na oleju lub oliwie, dodajemy mięso mielone i zmiażdżony ząbek czosnku, dokładnie mieszając smażymy aż wyparuje woda, dodajemy pokrojone w drobną kostkę pieczarki i kontynuujemy smażenie. Smażymy do czasu aż większość soku z pieczarek wyparuje. Doprawiamy solą, pieprzem i drobno posiekaną natką pietruszki. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie smażymy naleśniki. Następnie na ciasto naleśnikowe nakładamy farsz tak jak pokazane jest to na zdjęciach niżej. Zwijamy i wkładamy do roztrzepanego jajka następnie do bułki tartej i smażymy na rozgrzanym oleju tak by był zarumieniony z każdej strony. W ten sam sposób postępujemy z każdym krokietem.
Przepis na tureckie nalesniki:
http://turcjaodkuchni.blogspot.com.tr/2014/08/aktma-czyli-tureckie-nalesniki.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz