Zupa z soczewicy Alaca çorbası |
Koniecznie wypróbujcie przepis. Zupa jest pyszna aromatyczna i bardzo zdrowa. Typowa zimowa zupa w końcu u Was wciąż zimno :)
Zupa z soczewicy Alaca çorbası
- pół szklanki ugotowanej pszenicy
- pół szklanki ugotowanej ciecierzycy
- cebula
- 2 łyżki masła
- łyżka pasty pomidorowej
- pół łyżki pasty paprykowej
- pół szklanki pomarańczowej soczewicy
- łyżka estragonu (ja nie miałam więc zastąpiłam suszoną miętą)
- sól
- pieprz
- ostra papryka pul biber
Jeśli nie mamy ugotowanej pszenicy i ciecierzycy możemy wcześniej ją ugotować. Najpierw należy namoczyć ją na noc by napęczniała a następnie gotujemy około 30 minut w zwykłym garnku lub około 15 minut w szybkowarze (liczac od szczelnego zamknięcia).
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle. Gdy się zeszkli dodajemy przeciery, pomidorowy i paprykowy, smażymy aż zaczną pachnieć. dolewamy 6 szklanek wrzątku. Dodajemy umytą pomarańczową soczewicę i estragon, gotujemy około 15 minut pod przykryciem. Dodajajemy pszenicę i ciecierzycę i gotujemy dodatkowe 15 minut. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.
Jeśli zupa jest za gęsta dodajemy szklankę lub 2 wrzątku. Zupa powinna być dość gęsta. taki jest urok tureckich zup :)
Zupa z soczewicy Alaca çorbası |
Mozna zmieniac albo zielona albo pomaranczowa soczewice.obie mi smakuja w tej zupie. Typowa zimowa zupa
OdpowiedzUsuń