Kisir czyli turecka salatka z bulguru lub kuskusu
skladniki
szklanka kuskusu lub ince bulguru
srednia cebula
peczek szczypiorku
peczek pietruszki
peczek koperku
2 pomidory
2 ogorki
czubata lyzeczka koncentratu pomidorowego
sol
pieprz
mieta
oliwa z oliwek
sok z cytryny lub sok z granata nar ekşisi
sposob przyrzadzania
Kuskus lub ince bulgur umyc i zalac 1szklanka wrzatku, szczelnie przykryc i zostawic az napecznieje. Cebule drobniutko pokroic przesmazyc na oleju. Gdy cebulka badzie miala zloty kolor dodac koncentrat pomidorowy i przesmazyc. Cebulke z koncentratem dodac do napecznialego kuskusu i dokladnie wymiesza. Zaczekac az wystygnie. Zielenine posiekac, pomidory i ogorki pokroic w drobna kostke. Kiedy kusus bedzie zimny dodac warzywa przyprawy i sok z cytryny dokladnie wymieszac i wstawic do lodowki. Pol godziny w lodowce wystarczy zeby wszystkie smaki zmieszaly sie.
Jutro robie!
OdpowiedzUsuńraczej z kaszy bulgur a nie kuskus
OdpowiedzUsuńi kuskus i bulgur nadają się do tej sałatki.
Usuńkuskus i bulgur to jest to samo. Kuskus sprzedawany w Polsce przechodzı obrobke bardziej niz turecki dlatego wygladaja troche inaczej.
Usuńhttp://pobitegary.com/2012/01/dbasz-o-linie-jedz-bulgur/
Usuńpatrz. komentarze, tam autorka przepisu wyjasnia na czym polega róznica, i to nie to samo. Ja sama kilka razy natknęłam się w necie na info, że kuskus i ince bulgur to 2 różne rzeczy.
Az mi sie wierzyc nie chce ze polski kuskus to makaron. Turecki kuskus jest jak najbardziej makaronem. Moja tesciowa robi domowy kuskus wyglada to w ten sposob ze "oblepia" kasze bulugur ciastem i powstaje makaron. Bedac w PL dokladnie obejrze kuskus ale z tego co pamietam na opakowaniu pisze ze to jest pszenica durum.
Usuńnie tyle "polski" kuskus co kuskus w ogole technicznie jest makaronem nie kasza poniewaz
Usuńkasza powstaje z obrobki ziaren zboz (bulgur jest z ziaren pszenicy) a kuskus nie (kuskus powstaje z maki semoliny podobnie jak makaron)
kisir bardzo lubimy i robie roznie, jesli mam troche gotowego bulguru z dnia poprzedniego to z bulgurem a jak nie to z kuskusem
Całkiem ciekawe... z chęcią spróbuję Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńJa kupuję w sklepie gotowe ale dzisiaj robię sama
OdpowiedzUsuńDo kisiru dajemy nie koncentrat pomidorowy a paprykowy.
OdpowiedzUsuń