Jedna z czytelniczek poprosiła mnie o przepis na Hasan Pasa koftesi. Słyszałam o nich i wiedziałam jak wyglądają ale nigdy ich nie robiłam i to mój błąd. Są po prostu przepyszne. Mój mąż nie przepada za ziemniakami dlatego nie robiłam ich wcześniej ale nawet on był zachwycony smakiem tej potrawy.
Hasan Pasa koftesi
składniki:
0,5kg mięsa mielonego
cebula
2duże ząbki czosnku
4 pomidory
pół pęczka natki pietruszki
bułka
100g sera żółtego
4ziemniaki
trochę mleka
sól
pieprz
sposób przyrządzania
Zaczynamy od kotlecików. Do mięsa dodajemy drobno pokrojoną cebulę, czosnek, pomidor bez skóry, natke pietruszki i suchą bułkę ( ja dodałam bułkę tartą) sól pieprz. Mieszamy wszystko dokładnie ręką przez co najmniej 5 minut. Odstawiamy aby smaki sie połączyły. Przygotowujemy piure ziemniaczane. Ziemniaki obieramy gotujemy dodajemy mleko sól. Ja ziemniaki gniotłam blenderem aby była jednolita masa. Pomidory kroimy w cienkie plastry i ukladamy na blaszce w ktorej upieczeny potrawę. Na pomidory ukladamy kotleciki wielkosci małej cytryny. W kotlecikach robimy dołek i wkładamy do każdego dołka troche żółtego sera. Zapiekamy je aż się zarumienią. Następnie układamy na kotleciki piure ziemniaczane. Ja położyłam troszkę sera również na ziemniaki. Zapiekamy w piekarniku jeszcze 5-10 minut. Podajemy z surówką
P.S. Iloş, oczywiście zrobię etli kuru fasulye.
Jeśli są potrawy które chcielibyście abym zrobiła piszcie.
Wygląda bardzo smakowicie. Zwłaszcza ten rozpływający się ser.
OdpowiedzUsuńCiekawa i apetyczna potrawa.
OdpowiedzUsuńkoniecznie do wyprobowania:)
OdpowiedzUsuńczy mogłabyś zrobić ,podać przepis na sis kebaba z jagnięciny?takiego jakiego najbardziej lubicie
OdpowiedzUsuńUwielbiam :) kiedy pierwszy raz robilam to wlasnie z tego przepisu wyszly super. Przypadkiem na obiad przyszedl mlodszy brat meza z zona. Moj maz jest turkiem ale jego bratowa nie slyszala o takiej potrawie chociaz urodzila i wychowala w Turcji. Hmmm plus dla mnie i dziekuje za przepis. Bardzo serdecznie pozdrawiam
OdpowiedzUsuńW jakiej temp. piec te kotlety??
OdpowiedzUsuńW temperaturze 200 stopni.
Usuń