Sałatka z pieczonym bakłażanem / Patlıcan salatası |
Kolejne bezmięsne danie, turecki klasyk bez którego lato nie miałoby smaku. Najczęściej podawana sałatką na kolację. Jesli ma być sycącym samodzielnym daniem można wzbogacić ją kawałekami sera feta ale również sama w sobie jest poezją smaków
Prosiliście o przepisy na potrawy z bakłażanem wiec znalazłam w starych zdjęciach z zeszłego lata taką oto potrawę. Pyszną sałatkę.
Niestety sezon na bakłażany zecznie się dopiero w maju więc na nowe tegoroczne potrawy trzeba będzie troche poczekać, jednak żeby choć trochę ukoić tęsknotę za słonecznym latem proponuję tę właśnie sałatkę. Zróbcie ją koniecznie.
Sałatka z pieczonym bakłażanem / Patlıcan salatası- dwa małe lub jeden duży bakłażan
- 6 pomidorków koktajlowych
- słodka papryka
- natka pietruszki
- szczypior lub cebula
- oliwa z oliwek
- melasa z granata lub sok z cytryny
- sól
Bakłażany myjemy i zapiekamy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. W zależności od wielkości bakłaży możemy również przeciąć na pół ponacinać środek i w ten sposób zapiekać. Gdy bakłażany będzą miękkie wyjmujemy miąższ i zostawiamy do ostygnięcia. Pomidorki kroimy w ćwiatrki lub ósemki, szczypior lub cebulę drobno siekamy, paprykę kroimy w kostkę, natkę pietruszki również drobno siekamy. Gdy pieczony bakłażan ostygnie mieszamy wszystkie składniki doprawiamy solą oliwą i melasą z granata lub sokiem z cytryny. Jeśli ktoś lubi ostre potrawy może dodać paprykę w platkach pul biber. Zostawiamy na 10 minut by smaki się połączyły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz