Potrawka curry z ciecierzycy i dyni |
Dzisiaj w ramach cyklu zdrowe odżywianie potrawka warzywna. Niestety nie jest to potrawka typowa dla kuchni tureckiej ale też bardzo smaczna i całkowicie bez problemu da się ja przygotować w Turcji. W oryginalnej wersji są bataty ja jednak ich nie znalazłam więc dodałam dynię, która wciąż jeszcze jest do kupienia na bazarach. Bataty również można kupić w Turcji niestety ja ich nie znalazła, podobno są w dużych marketach.
Dlaczego podaję Wam ten przepis? Dlatego gdyż jest bardzo smaczny i troche inny niż te z kuchni tureckiej a dodatkowo przygotowałam go z Malwiną z bloga Filozofia Smaku. Przepis dostałam od Malwiny a pochodzi on z książki "Veggiestan" Sully Butcher .
Potrawka jest lekko słodka i ostra, wypróbujcie przepis koniecznie. Autorka podała potrawkę z kuskusem ja zjadłam ją samą bez dodatków.
Potrawka curry z ciecierzycy i dyni
- cebula
- laska cynamonu
- oliwa z oliwek
- 2 ząbki czoasnku
- świeży imbir 1cm (ja dodałam szczyptę imbiru w proszku)
- 3 słodkie ziemniaki (ja dodałam 200g dyni)
- łyżeczka przyprawy curry
- 4 pomidory (ja dodałam łyżeczkę pasty pomidorowej)
- garść rodzynek
- garść migdałów bez skóry (ja nie dodałam)
- 2 szklanki gotowanej ciecierzycy
- sół
- pieprz
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie, dodajemy czosnek i przyprawy, smażymy około 2 minut i dodajemy dynię pokrojoną w kostkę i ciecierzycę, smażymy i dodajemy pastę pomidorową lub pomidory najlepiej starte na tarce. Smażymy aż pasta pomidorowa zacznie pachnieć. Dolewamy szklankę wrzątku dodajemy rodzynki i migdały, dusimy do miękkości.
Podajemy z kuskusem lub jako samodzielne danie. Ja oczywiście moją potrawkę posypałam natką pietruszki nie wyobrażam sobie potrawy warzywniej bez jej dodatku :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz