Kolejna propozycja na wykorzystanie karczocha. Bardzo popularna i lubiana tu w Turcji. Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Mięso na kotleciki köfte wystarczy przygotować wieczorem a następnego dnia jedynie przygotować karczochy i upiec razem z kotlecikami.
Karczochy i köfte
5 obranych karczochów
300g mięsa mielonego
cebula
szczypior
ząbek czosnku
natka pietruszki
jajko
sól
pieprz
kumin
2 pomidory
łyżka koncentratu pomidorowego
oliwa z oliwek
Mięso mielone, drobno posiekaną cebulę, zmiażdżony ząbek czosnku, drobno posiekana pietruszkę, jajko i przyprawy dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki (można zostawić na noc).
Obrane serca karczocha gotujemy na parze by lekko zmiękły, zostawiamy je by ostygły. Z mięsa mielonego formujemy kotleciki köfte wkładamy do każdego karczocha, przykrywamy plasterkiem pomidora. Układamy na dowolnej blasze, ja ułożyłam na żeliwnej patelni. Do formy wlewamy sos: na oliwie z oliwek smażymy drobno posiekany szcypiorek, dodajemy koncentrat pomidorowy i wrzątek chwilę gotujemy i sos jest gotowy. Formę przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową pieczemy około 20 minut, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i zapiekamy jeszcze 10 minut.
Fajnie to wygląda. Bardzo po turecku :) Nie wiem gdzie dostać karczochy , może zrobię na pieczarkach. Pzdr
OdpowiedzUsuńFajny przepis z czym można to danie zaserwować??
OdpowiedzUsuńTurcy podaja je z ryżem na sypko i surówką. Pozdrawiam
Usuń