wtorek, 22 kwietnia 2014

Pyszne bułeczki z pieczarkami i suszonymi pomidorami

Przepis mam ze strony "Pracownia wypieków". Puszyste idealne do śniadania lub na przekąskę a przede wszystkim przepyszne. Polecam wszystkim, spróbujcie. Koleżanka Turczynka była zachwycona smakiem i prosiła o przepis więc wstawiam na bloga.




Bułeczki z pieczarkami i suszonymi pomidorami

400g mąki
50g mleka w proszku
200ml wody
40g miękkiego masła
łyżeczka soli
12g drożdży 
łyżeczka cukru
jajko do posmarowania
do posypania sezam, czarnuszka lub mak

Mąkę mieszamy z solą i mlekiem w proszku. Drożdże rozpuszczamy w wodzie dodajemy cukier odstawiamy na 5 minut i po tym czasie dodajemy do mąki. Wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy miękkie masło i zagniatamy ciasto z masłem. Ciasto będzie sprężyste i nie będzie kleiło się do rąk. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około godziny.

Farsz
300g pieczarek
cebula
łyżka oliwy
100g suszonych pomidorów
sól
pieprz
tymianek

Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oliwie aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki pokrojone w cieniutkie talarki. Smażymy do wyparowania wody. Dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory. Przyprawiamy do smaku i odstawiamy do ostygnięcia.

Ciasto dzielima na cześci u mnie 9 sztuk. Z każdej formujemy gruby placek nakładamy farsz i zlepiamy formując bułeczkę. Układamy na blasze i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem z odrobina wody posypujemy sezamem i czarnuszką lub makiem. Pieczemy około 20 minut. Aż będą rumiane.




Mantarlı ve kuru domatesli ekmekler

400g un
50g süt tozu
200ml su
40g tereyağ
tatlı kaşığı tuz
tatlı kaşığı şeker
12g yaş maya
yumurta

Un tuz ve süt tozu karıştıralım. Yaş maya su ve şeker karıştırıp 5 dakika bekletelim. Un karışıma ekleyip hamur yoğuralım en sona yumuşak tereyağı ekleyelim ve pürüzsüz ele yapışmayan hamurumuz olacak.
Mayalamaya bırakalım.

Harç
300g mantar
kuru soğan
100g kuru domates
bir kaşık zeytinyağ

Kuru soğanları küp küp doğrayıp zeytinyağda soteleyelim, İnce ince kesilmiş mantarları da ekleyelim ve sotelemeye devam edelim. Baharatlar tuz karabiber ve küçük küçük kesilmiş kuru domatesler ekleyelim.
Soğumaya bırakalım. 
Hamuru bezelere ayıralım, İçine harç koyup kapatalım poğaça gibi şekil verelim. tepsiye dizelim. Üstü çırpılmış yumurta ile azcık su karışımı sürelim susam çörek otu serpelim. 200 dereceye ısıtılmış fırında üstü güzelce kızarana kadar pişirelim.



7 komentarzy:

  1. Świetnie wyglądają i zachęcają do zjedzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę wyglądają smakowicie. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2014 :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem przekonana, że musiały wspaniale smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy moge uzyc drozdzy suszonych? Jesli tak to ile i czy od razu wsypac je do maki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście można użyć suszonych drożdży, czubata łyżeczka wystarczy. Najlepiej najpierw namoczyć drożdże w wodzie z cukrem dokładnie rozpuścić i odczekać 5 minut.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...