Kolejny przepis na słodkości z truskawkami. Tym razem babeczki. Nie wiem dlaczego ale jakiekolwiek wypieki ze świeżymi owocami nie są popularne w Turcji. Jeśli babeczko to czekoladowe albo zwykłe z kawałkami czekolady więc gdy zrobiłam wersję z turkawkami wszyscy znajomi byli zaskoczeni. Zaskoczeni i zachwyceni możliwością takiego połączenia. Bo co dla nas jest normalne dla nich było nietypowe.
A niedługo podam przepis na kilka przetworów z truskawkami frużelinę, dżem i konfiturę
Babeczki z truskawkami
2 jajka
2 szklanki mąki
3/4 szklanki brązowgo cukru
szklanka mleka
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 szklanki oleju
1,5 szklanki pokrojonych truskawek
W dwóch miskach mieszamy oddzielnie składniki suche i mokre. Truskawki mieszamy ze składnikami suchymi. Składniki mokre dodajemy do suchych mieszamy do połączenia składników. Przekładamy do foremek i pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Çilekli küçük kekler
2 yumurta
2 su bardağı un
3/4 bardağı şeker
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
yarım tatlı kaşığı karbonat
1 su bardağı süt
yarım su bardağı sıvı yağ
1,5 su bardağı çeyreklere kesilmiş çilek
Kuru malzemeleri ve sıvı malzemeleri ayrı kaplarda karıştırın. Çilekleri kuru malzemelere ekleyin ve karıştırın. Sıvı malzemeleri kuru malzemelere ekleyin ve malzemeleri birleşene dek karıştırın. Kaplara bölün ve 180 dereceye ısıtılmış fırında 15-20 dakika pişirin.
.
Droga Pani Emilio, a czy zaprezentowałaś już znajomym makaron z truskawkami ? To mój ulubiony letni obiad, jeżeli Turcy go nie znają, wiele tracą! (chciałabym zobaczyć ten przepis na Twoim blogu) pozdrawiam Natalia
OdpowiedzUsuńWłaśnie pieką się babeczki i muszę przyznać , że wyglądają pięknie na razie :)
OdpowiedzUsuńZamierzam dodać na koniec cukier puder zmieszany z cynamonem i posypię je świeżo pokrojoną miętą. Ślinka cieknie ! :)
Upiekłam , wyglądają i smakują apetycznie !
OdpowiedzUsuń