Pide można porównać do pizzy. Ciasto jest identyczne jedynie nadzienie i kształt mogą się różnić. Mogą ale nie muszą. Karadeniz pidesi czyli pide z regionu Morza Czarnego jest okrągłe i wyglądem przypomina pizzę na grubym cieście.
Jeśli będziecie w Turcji polecam wstapić do kebabçı (miejsce w którym serwuja kebab) tam prócz kebaba mają również pide. Różni się ono oczywiście od domowego i wygląda tak
pierwsze to pide z mięsem i żółtym serem (kuşbaşı kaşşarlı pide) drugie to pide z miesem i jajkiem (kuşbaşı yumurtalı pide). Nadzienia mogą być różne: z mięsem mielonym (kıymalı) z pieczarkami (mantarlı) z samym żółtym serem ( kaşarlı) albo mieszane czyli karışık pide w ktorym bedzie mięso ser i pieczarki.
Moje domowe pide jest mniejsze i wyglada tak
Pide
skladniki
drożdżowe ciasto jak do pizzy wedlug uznania
ser żółty
pieczarki
można również dodać bardzo drobniutko pokrojone mieso (ok 200g) lub mięso mielone (ok 200g) wymieszane z potarkowanym pomidorem bez skorki (2sztuki) i pokrojoną w drobne kawałeczki papryką (1sztuka).
masło
Ciasto jak do pizzy przygotowujemy według ulubionego przepisu. czekamy aż urośnie. Po godzinie dzielimy je na kawałki wielkosci mandarynki i wałkujemy w długość. Na środek nakładamy farsz z mięsa i pieczarki. Farsz nakładamy cienką warstwą gdyż ma sie upiec w ciągu 15 minut. Boki zakładamy do środka a końce ściskamy pozostawiajac środek otwarty. Układamy pide na blaszce i pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po 10 minutach wyjmujemy, posypujemy serem i dopiekamy jeszcze 5 minut aż się ser roztopi.
Jesli robicie pide bez mięsa tak jak ja, na ciasto należy nalożyć ser na niego pieczarki zamknać jak pie z miesem i piec 15 minut bez wyjmowania.
Jesli po 15 minutach pide się nie zarumieni można dopiekać jeszcze kilka minut ale należy uważać aby nie bylo suche.
Po upieczeniu smarujemy je masłem aby zmiękło.
Apetyczne :-) Ciekawi mnie smak :-)
OdpowiedzUsuńMieszkam w Niemczech sa tam lokale z kuchnia turecka ja jadlam pide z serem i jajkiem.
OdpowiedzUsuń