wtorek, 27 marca 2012

Börek ze szpinakiem i serem

No i stalo sie zdublowalam przepis. Trudno :) Nie zebym nie miala co wstawiac na bloga a z braku czasu :) Nie mialam kiedy sie rozejrzec wstawilam ten do ktorego zdjecia mialam na pulpicie :)

Tym razem zdjecie bedzie to samo co kilka postow wczesniej ale przepis calkiem nowy 
Ten rodzaj börek najbardziej lubi moj maz i ja. Bengusia nie lubi szpinaku a Aylinka lubi kazdy nowy smak i zjada ze smakiem wszystko to co my jemy :) Niemowlece papki omija szerokim lukiem :)

Ispanaklı börek czyli börek ze szpinakiem i serem typu feta

skladniki
kilogran ciasta yufka (filo)
0,5kg szpinaku (liscie)
150g sera typu feta

sos:
5 jajka
szklanka jogurtu
3/4szklanki oleju

sposob przygotowania.
zaczynamy od sosu mieszajac wszystkie skladniki. Szpinak myjemy i lekko suszymy recznikiem papierowym. Jesli szpinak jest mlody i lodyzki sa male nie trzeba ich obcinac. My tu w Turcji kupujemy szpinak na peczki. Czasem jest on duzy i ma grube lodygi . W takim przypadku radze dodac jednynie liscie a lodygi mozna uzyc do innej potrawy (np jajecznicy ze szpinakiem) Szpinak rozdrabniamy krojac na drobne czesci i dodajemy ser. Mieszamy. Farsz jest gotowy. Na duzej blaszce wysmarowanej olejem ukladamy jeden plat ciasta yufka i polewamy go sosem rozsmarowujac go po calym ciescie. Ukladamy nastepny plat i smarujemy sosem nastepnie trzeci plat i sos. Na trzeci plat kladziemy rownomiernie farsz i przykrywamy kolejnym platem ciasta.  smarujemy sosem i ukladamy ostatnie juz ciasto. Smarujemy dokladnie sosem zakladamy konce pierwszego placka smarujemy je rowniez sosem i wkladamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy az börek sie zarumieni czyli ok 30 minut.
Jesli macie mniejsza forme mozecie rwac lub obcinac ciasto yufka tak aby dopasowac do formy wtedy warstw ciasta bedzie wiecej i mozna przekladac je farszem kilka razy a nie tylko na srodku. Wszystko zalezy od Was i Waszej wyobrazni.






6 komentarzy:

  1. Wlasnie wlozylam do piekarnika. Zobaczymy co wyjdzie. Wyglada pieknie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Extra, extra, extra! Nie byloosoby ktora by sie nie zachwycila borkiem, a jedli turcy :) ja dodalam jeszcze cebule iczarnuszke, bo lubie. Pani przepisy sa prosto, przejrzyscie napisane. Zrobilam juz kilka potraw, jestem zachwycona. Ma Pani kunszt kulinarny. Wszystko jest pyszne ( co do tej pory zrobilam). Bede testowac dalej. Dziekuje i pozdrawiam. Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje za mile slowa. To dla mnie najwieksza radosc kiedy potrawy przygotowane wedlug moich przepisow smakuja. Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Wlasnie robie leniwe golabki. Teraz odpoczywaja w lodowce.... kasia

      Usuń
  3. Jadłam właśnie Børek u moich znajomych....Pyszota !!!
    Szukałam wiec przepisu na ten rarytas ,Ot....i tak znalazłam Twojego "pysznego" bloga.
    Moi znajomi wyjechali akurat na pewien czas do Turcji , i przepus zabrali ze soba...,a ze sa w tej Turcji bardzo zajęci wiec nie chce im zawracać głowy...i tak OTO jestem TUTAJ.
    Pozdrawiam z Norwegii

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...