Börek to temat rzeka. Rodzaje, sposoby robienia, farsze, mozna by założyc oddzielny blog a tematów by nie zabrakło,
Dla tych którzy nie wiedza o czym pisze wyjasnie ze borek to potrawa turecka robiona z yufki lub ciasta drozdzowego i dowolnego farszu. Yufka to placek z ciasta (mąka woda i sól) w Polsce uzywa sie nazwy ciasto filo.
Potrawa ta jest bardzo popularna w Turcji. Gdy zapraszamy gości i zastanawiamy sie czym ich poczęstować pierwsze co nam przychodzi do głowy to własnie borek poniewaz jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu.
Zastanawiam się czy napisac ogólny post o borek czy wstawiać oddzielne posty dla każdej potrawy.
A Wy co o tym myslicie?
Jeden post czy każdy oddzielnie?
Tu są zdjęcia kilku borek jakie ostatnio robiłam i zdążyłam sfotografować nim znikneły z talerza.
ze szpinakiem i serem
z serem i pietruszką
z mięsem mielonym i ziemniakami
z bakłażanem i wołowiną (ciasto drożdżowe)
To jedynie niewielka część (minimum) przykładów borek,
Pyszności... Chętnie wypróbuję:) Byłam w niedawno w Turcji i mam ogromny sentyment:)
OdpowiedzUsuńW Turcji musi być pysznie:D Bardzo kuszące danie!
OdpowiedzUsuńJadłam burka na studiach. Studiowałam język chorwacki i na wieczorek integracyjny koleżanka z Macedonii uraczyła nas tą potrawą. Pamiętam, że smakowała wyśmienicie.
OdpowiedzUsuńJak się robi je bardzo podobnie, to można napisać ogólnie, ale mnie na przykład osobiście interesuje jak przygotować ten z serem i pietruszką. Hmmm, no i może też ze szpinakiem i serem...
OdpowiedzUsuńA mnie interesuje jak zrobić samo ciasto, żeby nie kupować...
OdpowiedzUsuńCiasto robi sie bardzo prosto maka woda sol i odrobina drozdzy. Mozna tez zupelnie bez drozdzy. Ciasto ma byc luzne i musi postac (odpoczac) co najmnie godzine. Walkuje sie je bardzo cienko polewa tlusczem i kladzie farsz. Do swiezego ciasta nie potrzeba sosu z jogurtu jajek i oleju.
Usuń