Pilaw z kaszy bulgur z karczochem / Enginarlı bulgur pilavı |
Wiosna w pełni. Słonko grzeje, zimowe ubrania już dawno w kartonach więc trzeba zmienić sposób żywienia na trochę lżejszy. Dziś mam więc dla Was przepis na pilaw z kaszy bulgur z karczochem. Uwielbiam karczochy a sezon na nie trwa krótko więc trzeba się sprężać i najadać na zapas.
Pilaw przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z Kasią z bloga Kuchnia bez granic. Tematem był pikaw z kaszy bulgur. Sprawdźcie jaki pilaw ugotowała Kasia.
- szklanku kaszy bulgur
- marchew
- cebula
- pęczek koperku
- 3 serca karczocha
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Cebulę drobno siekamy i smażymy na oliwie. Dodajemy marchew pokrojoną w drobną kostkę i smażymy aż zmięknie. Dodajemy pokrojone w kostkę serca karczochów i umyty bulgur. Zalewamy szklanką wrzątku i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przykrywamy szczelnie pokrywką i zmniejszamy gaz do minimum. Gotujemy około 20 minut. Zdejmujemy z ognia, mieszamy i dodajemy drobno posiekany koperek. Mieszamy.
Pilaw z kaszy bulgur z karczochem / Enginarlı bulgur pilavı |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz