piątek, 28 kwietnia 2017

Pilaw z kaszy bulgur z karczochem / Enginarlı bulgur pilavı


Pilaw z kaszy bulgur z karczochem / Enginarlı bulgur pilavı
Pilaw z kaszy bulgur z karczochem / Enginarlı bulgur pilavı 


Wiosna w pełni. Słonko grzeje, zimowe ubrania już dawno w kartonach więc trzeba zmienić sposób żywienia na trochę lżejszy. Dziś mam więc dla Was przepis na pilaw z kaszy bulgur z karczochem. Uwielbiam karczochy a sezon na nie trwa krótko więc trzeba się sprężać i najadać na zapas.
Pilaw przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z Kasią z bloga Kuchnia bez granic. Tematem był pikaw z kaszy bulgur. Sprawdźcie jaki pilaw ugotowała Kasia.




 Pilaw z kaszy bulgur z karczochem / Enginarlı bulgur pilavı 

  • szklanku kaszy bulgur
  • marchew
  • cebula
  • pęczek koperku
  • 3 serca karczocha
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
Cebulę drobno siekamy i smażymy na oliwie. Dodajemy marchew pokrojoną w drobną kostkę i smażymy aż zmięknie. Dodajemy pokrojone w kostkę serca karczochów i umyty bulgur. Zalewamy szklanką wrzątku i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przykrywamy szczelnie pokrywką i zmniejszamy gaz do minimum. Gotujemy około 20 minut. Zdejmujemy z ognia, mieszamy i dodajemy drobno posiekany koperek. Mieszamy.



Pilaw z kaszy bulgur z karczochem / Enginarlı bulgur pilavı
Pilaw z kaszy bulgur z karczochem / Enginarlı bulgur pilavı 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...