Klasyczne su böreği |
Dzisiejsza potrawa to wyższa szkoła jazdy. Pracochłonna ale bardzo smaczna. Na blogu mam też wersję dla zapracowanych więc jeśli nie macie czasu na zagniatanie i wałkowanie ciasta użyjcie gotowej yufki i przygotujcie su boregi według TEGO przepisu. A jeśli macie czas i chęci polecam ten przepis.
Potrawę przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z Kasią z bloga Kuchnia bez granic.
Klasyczne su böreği
- 4 szklanki mąki
- 5 jajek + żółtko do posmarowania
- 125g masła
- 0,5kg sera
- natka pietruszki
- sól
Z maki, jajek i soli zagniatamy ciasto i zostawiamy na co najmniej godzinę by odpoczęło. Ciasto dzielimy na części wielkości mandarynki i wałkujemy duże placki im cieńsze tym lepiej. Następnie do dwóch niskich ale szerokich garnków nalewamy wodę. Do jednego wrzątek i woda ma lekko wrzeć, do drugiego zimną wodę by zahartować ciasto. Poza garnkami potrzebujemy jeszcze sitko na którym ułożymy ciasto by ściekł nadmiar wody. Ciasto wkładamy najpierw do wrzatku i gotujemy minutę nastepnie hartujemy w zimnej wodzie i układamy na sito. Tak przygotowane ciasto układamy na wysmarowaną masłem blachę polewamy roztopionym masłem i posypujemy startym serem wymieszanym z drobno posiekaną natką pietruszki. W ten sam sposób postępujemy z każdym płatem ciasta. Borek kroimy smarujemy roztrzepanym żółtkiem i wstawiamy do nagrzanego (175 stopni) piekarnika i pieczemy około 45 minut. Podajemy ciepłe.
Przygotowując su boregi korzystałam w tego przepisu
Klasyczne su böreği |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz