czwartek, 9 lutego 2012

sebzeli bulgur pilavı czyli pilaw z bulguru z warzywami


Lubię każdego rodzaju pilaw zarówno ten z ryżem jak i ten z kaszą bulgur. Pilawy jemy nie tylko jako dodatek do mięs ale są one w naszym przypadku również daniem głównym. Jako danie główne jemy pilawy z dodatkiem mięsa lub własnie warzyw. Do tego surówka lub cacik (czyt. dżadżyk) czyli turecki chłodnik z ogórkiem i szybki pyszny obiad gotowy :)

sebzeli bulgur pilavı

składniki
szklanka kaszy bulgur
marchew
ziemniak
cebula
papryka
sól
pieprz
oregano
łyżka masła

sposób przygotowania
Warzywa kroimy w kostke i przesmażamy na patelni na odrobınıe oleju. Wlewamy szklankę wody dodajemy maslo sól pieprz oregano, przykrywamy i dusimy 10 minut. Umytą kasze bulgur wsypujemy do warzyw mieszamy i dodajemy jeszcze poł szklanki wrzatku. Gdy zacznie wrzeć zmniejszamy ogień do minimum i garnek przykrywamy pokrywką. Po 15 minutach wyłączamy gaz i czekamy jeszcze 5 minut. Podnosimy pokrywke mieszamy i zakrywamy pokrywke. Czekamy 2 minuty i gotowe.
Moja córka lubi wersję z pieczarkami. Różni sie ona trosze wiec podam ją innym razem.


8 komentarzy:

  1. Ooo jak tu u Ciebie pysznie! Zostaję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jak Emilio robisz ten pilav z pieczarkami? Mąż lubi i bulgur i pieczarki, a takiego połączenia jeszcze nie robiłam, za to sebzeli bulgur pilavi gości na naszym stole bardzo często. Jeśli możesz to napisz po krótce przepis, mam akurat pieczarki więc chętnie bym zrobiła. Dziękuję :)

      Usuń
    2. Smazysz cebulke, jak sie zeszkli dodajesz papryke przesmazasz dodajesz pıeczarkı przesmazasz. Koncentrat pomidorowy sol pieprz i oregano (kiekik) przesmazasz na koniec dodajesz umyty bulgur. Przesmazasz i dolewasz wode. Gdy zacznie wrzec zmniejszasz ogien do minimum i przykrywasz pokrywke. Gotujesz okolo 20 minut zdejmujesz z gazu i czekasz jeszcze 10 minut, mieszasz i mozesz podawac. ostatnio robilam nohutlu yeşil mercimekli pilav byl super. Polecam

      Usuń
    3. Zanim odpisałaś zrobiłam swoim sposobem, bardzo podobnie jak się okazuje, tylko nie dodawałam papryki, i zamiast koncentratu pomidorowego dałam przecier z ostrej papryki, oraz pietruszkę, i oprócz wody, trochę bulionu mięsnego. Wyszedł pyszny :)

      Usuń
    4. Wlasnie o to chodzi zeby nie trzymac sie dokladnie przepisu ale eksperymentowac. W koncu podstawy znasz i wiesz co Ci smakuje wiec wyobraznia moze zadzialac. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Super przepis - pilav wyszedł fantastyczny (a naprawdę robiłam już kilka prób i zawsze mi nie wychodziły) - trochę połączyłam ten przepis z pilawem uzbeckim i wyszło naprawdę super! Nie wiem tylko jak postępować z tym daniem, kiedy np. zrobimy je wcześniej, nie dzień wcześniej, ale powiedzmy te 2 h wcześniej - czy zostawiać pod pokrywką (chyba raczej nie) czy odkryć (wtedy wyschnie) i jak ewentualnie podgrzać.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jesli robisz 2 godziny wczesniej zostaw przykryty, nie otwieraj i nie mieszaj a zawin w koc i niech tak czeka, wtedy nawet podgrzewac nie trzeba bedzie, podasz goracy.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...