To typowa tureka potrawa na sniadanie.
Bardzo ja lubie, szczegolnie latem gdy sa swieze pachnace czerwoniutkie pomidory :)
Menemen
skladniki:
cebula
papryka
1kg pomidorow (zima polecam z puszki)
2jajka
pieprz sol
sposob przygotowania
Cebule i papryke drobno kroimy, smazymy na niewielkiej ilosci oleju. Pomidory obieramy ze skorki kroimy w kostke i dodajemy do przesmazonej cebuli. Przykrywamy patelnie i dusimy az pomidory sie rozpadna. Przyprawiamy sola i pieprzem. Wbijamy jajko (jedno lub 2 w zaleznosci czy wolimy potrawe bardziej jajeczna czy bardziej pomidorowa). Lekko mieszamy przykrywamy pokrywke i zdejmujemy z ognia. Jajko ma sie sciac ale jajecznica nie mze byc sucha.
Ale pysznie i tyle pomidorów;) Uwielbiam! Skorzystam z przepisu w najbiższym czasie, ale bez papryki, bo mi szkodzi;(
OdpowiedzUsuńJaka to ma być papryka? słodka ? czy pikantna? :)
OdpowiedzUsuńLepsza jest pikantna :) ale to rzecz gustu :)
OdpowiedzUsuńmam pytanko...kiedys jadlam tureckie danie..hmm pyszne ale kompletnie nie pamietam jak sie nazywalo :( w miseczce jakby ugotowana drobna kasza (nie wiem czy na 100proc kasza..) kolor pomaranczowy, mieso mielone prawdopodobnie.. :( tyle czasu juz prawie nic nie pamietam :( prosze o pomoc :P
OdpowiedzUsuńto jest bulgur
Usuńuwielbiam menemen:)
OdpowiedzUsuńPyszna ta turecka jajecznica ... ummm... dzieki za przepis
OdpowiedzUsuńSpróbowałem, pyszna.
OdpowiedzUsuńSpróbowałem, pyszna.
OdpowiedzUsuńSpróbowałem przyrządzić, pyszna
OdpowiedzUsuń