Papryka faszerowana serem / Peynirli biber dolmasi |
Ciekawi jesteście co u mnie? Dlaczego robie tak długie przerwy w pisaniu? A no przygotowuję się do wakacji. Już niedługo, bo za kilka dni lecę z dziećmi do Polski. W tym roku jednak wakacje będą długie i pracowite. Zarówno ja jak i mąż mamy realizować nasze projekty naukowe. Oboje musimy przeprowadzić badania terenowe, on w Turcji ja w Polsce na Litwie i Białorusi. On bada zwyczaje Czerkiesów mieszkających w Turcji a ja Tatarów mieszkajacych na Litwie, Białorusi i w Polsce. Będę uczestniczyła w przróżnych uroczystościach, organizowanych imprezach, spotkaniach, wszystkim na co uda mi się dotrzeć lub wprosić :) Postaram się też uchylić rąbka tajemnicy i zapoznać Was z tymi jednak bądź co bądź orientalnymi zwyczajami.
Walizki wciąż jeszcze pakuję, jak zwykle w ostatnim momencie wcisnę do nich jeszcze jakiś turecki smakołyk, którym w Polsce poczęstuję rodzinę i znajomych. W nastepnych wpisach na blogu podam listę artykułów, które ja wożę do Polski.
A dzisiaj mam dla Was przepyszną potrawę.
Jak bardzo zróżnicowana jest kuchnia turecka? Zróbcie eksperyment. Pokażcie zdjęcia mojej faszerowanej papryki swoim znajomym Turkom/Turczynkom i zapytajcie czy to potrawa ich kuchni. Jedynie mieszkańcy regionu egejskiego znajacy kuchnię kreteńską powiedzą: tak, znam, to peynirli biber dolmasi. Potrawa ta znana jest również w kuchni greckiej. Podaje się ja jako zimną przystawkę. W naszym przypadku taka papryka jest świetnym rozwiązaniem na letni obiad.
Przepis jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu, wypróbujcie go koniecznie.
Paprykę przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z Malwiną z bloga Filozofia smaku.
Paprykę przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z Malwiną z bloga Filozofia smaku.
Papryka faszerowana serem / Peynirli biber dolmasi
- 12 małych czerwonych papryk
- 150g sera białego tłustego (może być feta), ja użyłam tulum lor (kasar lor)
- zabek czosnku
- pół łyżeczki oregano ( w Turcji użyłam kekik firmy Bagdat Baharat)
- pół łyżeczki czarnuszki
- ostra papryka pul biber
- pół pęczka natki pietruszki
- sól (jeśli ser nie jest słony)
- oliwa z oliwek
Paprykę myjemy odcinamy ogonek i wyjmujemy pestki. Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy przyprawy, i natkę pietruszki, dokładnie mieszamy. Faszerujemy paprykę i pieczeny przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podajemy ostudzone polane oliwą z oliwek.
Papryka faszerowana serem / Peynirli biber dolmasi |
Aż z czystej ciekawości zapytam, jesteście z mężem etnografami, etnologami, socjologami, historykami czy językoznawcami?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
E.
Ja jestem arabstka i etnologiem a maz historykiem.
UsuńBardzo mi sie podoba!
OdpowiedzUsuńMusze wyprobowac przy najblizeszj okazji...
:)
Ser z dodatkiem pietruszki, to coś dla mnie! Znałam wersję tylko z serkiem białym bez dodatków
OdpowiedzUsuń