poniedziałek, 19 maja 2014

Köfte ze szpinakiem

Köfte to po prostu kotleciki w każdej postaci.  Dziś proponuję wersję ze szpinakiem. Bardzo smaczna propozycja dla osób które nie lubią zieleniny. Spróbujcie a gwarantuję że ją polubicie.
Przepis pochodzi z tej strony, oczywiście jak zwykle lekko go zmodyfikowałam.

Köfte przygotowałam z Malwiną w ramach wspólnego gotowania.




Köfte ze szpinakiem

köfte
500g mięsa mielonego
mała cebula
duży ząbek czosnku
2 łyżki kaszy manny
sól
pieprz
kumin
natka pietruszki

szpinakowy farsz
300g szpinaku
mała cebula
sól
pieprz
sumak
pul biber

sos
3 duże pomidory
woda
łyżeczka koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
tymianek

Zaczynamy od przygotowania köfte. Mięso mielone mieszamy z przyprawami, drobno posiekaną lub startą na tarce cebulą, zmiażdżonym czosnkiem, posiekana natka pietruszki i kaszą manną. Po dokładnym wymieszaniu odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Szpinak myjemy kroimy na małe kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostke i smażymy na oliwie, gdy się zeszkli dodajemy szpinak i smażymy jeszcze chwile, przyprawiamy i smażymy aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Odstawiamy do ostygnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. 2 pomidory obieramy ze skórki ścieramy na tarce mieszamy z koncentratem pomidorowym dodajemy wodę i przyprawy, odstawiamy by smaki się połączyły. Trzeci pomidor kroimy na plasterki.
Mięso mielone dzielimy na części i z każdej formujemy płaskie kotleciki o średnicy około 5 -7cm.
Kotleciki układamy na blasze i zapiekamy około 7-10 minut. Wyjmujemy z piekarnika na każdy kotlecik układamy szpinak i plasterek pomidora. Na spód formy wlewamy sos. Zapiekamy około 20 minut. Podajemy z surówką lub z ryżem na sypko.





1 komentarz:

  1. Dziękuję Emilio za zaproponowanie tego dania do wspólnego gotowania. Jest wyśmienite :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...