Dziś prosty przepis na pyszne kotlety. Kadınbudu köfte podaje się najczęściej z pieczonymi ziemniakami lub frytkami do tego surówka lub sos pomidorowy. Kotlety kadinbudu są świetnym sposobem na wykorzystanie ryżu, który został nam z poprzedniego dnia.
Kadınbudu köfte
składniki
500g mięsa mielonego
szklanka ugotowanego ryżu
cebula
natka pietruszki
3 jajka
sól, pieprz
2-3 łyżki mąki
Połowę mięsa mielonego przesmażamy na łyżce oleju ,dodajemy drobno posiekaną cebule i przesmażamy aż cebula się zeszkli. Studzimy i zimne mięso z cebulą dodajemy do pozostałego mięsa. Przyprawiamy, dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki, ugotowany ryż i 2 surowe jajka. Dokładnie mieszamy formujemy niewielkie kotleciki, ktore najpierw musimy obtoczyć mąką a następnie jajkiem smażymy w głębokim oleju przez kilka minut z każdej strony.
Jakie mięso bo baran to bedzie smierdzial w takim zestawie
OdpowiedzUsuńMloda wolowina lub cielecina.
UsuńBaraniny w Turcji raczej sie nie jada chyba ze ktos sam hoduje albo kupuje na wsi. W sklepach mozna kupic mloda wolowine i jagniecine.
Usuń