poniedziałek, 2 stycznia 2012

Tuzlu kurabiye czyli słone ciasteczka

Dzisiejszy przepis to pyszne slone ciasteczka. W Polsce raczej popularne sa ciasteczka slodkie, ze slonych roznosci znamy paluszki krakersy precelki chipsy. Ja proponuje slone ciasteczka domowego wypieku. Bardzo prosty i szybki przepis. Dobry na przegryzanie przy wieczornym filmie. Mozna je jesc rowniez z dipami majonezowym, na ostro czy czosnkowym. Sprobujcie sami :)

Slone ciasteczka
skladniki
4 szklanki maki
margaryna
5 lyzek oleju
szklanka jogurtu
lyzeczka soli
pol lyzeczki cukru
lyzeczka proszku do pieczenia
zoltko do posmarowania
mak, sezam

sposob przyzadzania
Margaryne, olej, jogurt, sol, cukier wymieszac reka i dodawac make z proszkiem do pieczenia. zagniatamy miekkie ciasto. czesc ciasta walkujemy na grubosc 1cm ( ciasto nie moze byc bardzo cienkie) i mala szklanka wykrajamy koleczka smarujemy zoltkiem posypujemy makiem lub sezamem i pieczemy ok 20minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Pozostala czesc ciasta mozemy rowniez wywalkowac i zrobic takie same ciasteczka lub zupelnie inne ksztalty. Tutaj musi zadzialac wasza wyobraznia. ja robilam supelki i lodeczki :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...