Zacznę od tego iż chleb turecki przypomina raczej bułkę czy baton a nie chleb który jadałam w Polsce. Turcy opychaja się nim jak moga i kupują ogromne ilości a potem go ... wyrzucaja. Niestety często widziałam przy śmietnikach reklamówki z suchym chlebem. Na szczeście są tez osoby które zamiast wyrzucać wolą go przetworzyć. Szukajac w necie przepisów z suchym chlebem znalazlam to
Zrobiłam i mojej rodzinie posmakowało.
Bayat ekmek boregi czyli borek z suchego chleba
składniki
bochenek chleba (jesli ktos bedzie te potrawe robił w Polsce może uzyc suchych kajzerek 250g)
szklanka startego sera żółtego
150g sera typu feta
sos:
2szklanki mleka
2 łyzki oleju
4 jajka
sposób przygotowania
Chleb podzielic na pół i pokroić w drobną kostkę (moja była za duża). Jedną połowę ułozyć na dnie formy uprzednio wysmarowanej olejem. Posypać serem żóltym i serem typu feta. Przygotować sos mieszając mleko jajka i olej. Polać ser połową sosu. Na to położyć drugą połowę chleba pokrojonego w kostkę i polać pozostałym sosem. Wstawić do loddówki na 4 godziny a nastepnie piec aż się zarumieni w piekarniku nagrzanym do 175 stopni
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz