wtorek, 4 października 2011

Revani czyli na słodko po turecku

Dzisiaj pierwszy raz podam przepis na coś słodkiego do kawy lub herbaty. Typowe tureckie ciasto nasączone syropem. Pewnie znacie popularna baklawę czy kadayif ale wiadomo że te słodkosci zrobic w domu to nie lada sztuka więc ja jak zwykle proponuje cos prostego ale równie pysznego. Ciasto nazywa sie Rewani. Niech was nie zdziwi niewielka ilosc mąki w przepisie. Zastąpi ja kasza manna która po nasiąknięciu syropem będzie mięciutka.
Rewani
skladniki
9 jajek
3/4 szklanki cukru
2 szklanki kaszy manny
1/4 szklanki mąki
1/4 szklanki stopionego masła (jak ktoś woli może byc olej)
skórka z cytryny
syrop:
4 szklanki cukru
5 szklanek wody
łyżka soku z cytryny

sposób przyrządzania
Żołtka ubić z cukrem i skórką z cytryny. Ubijać należy długo aż masa zrobi się jasna (ok. 10minut) W drugim pojemniku ubić białka na sztywną pianę. Mąkę i kaszę mannę wymieszać z żółtkami. Mieszamy delikatnie łyżką aby masa żółtkowa zachowała swoją puszystą konsystencję. Następnie do masy dodajemy białka i stopione masło delikatnie mieszając. Powstałą masę wlewamy do głębokiej formy ( forma musi być głęboka ponieważ musi byc miejsce na syrop) i pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Gdy ciasto sie piecze gotujemy syrop. Do garnka wlewamy wodę, dosypujemy cukier i sok z cytryny. Gdy się zagotuje czekamy jeszcze 5 minut i wyłączamy gaz. Gdy ciasto sie upiecze polewamy gorące ciasto letnim syropem. Można tez polać letnie ciasto gorącym syropem. Czekamy aż ciasto nasiąknie syropem i ostygnie następnie kroimy je w prostokąty. Możemy podawac z bita smietana.






6 komentarzy:

  1. Emilko czy na formę 36 x 28 cm powinnam zmniejszyć ilość składników? z góry dziękuję za odp. pozdrawiam, ania

    OdpowiedzUsuń
  2. tak dawno nie robilam revani ze juz nie pamietam na jaka forme to byl przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie robiłam jeszcze z Twojego przepisu (bo mój jest bardzo podobny ;), ale za to wyszperałam fajny przepis na revani pomarańczowe (najlepszy przepis jaki dotąd wypróbowałam na revani pomarańczowe). My raczej wolimy właśnie cytrusowe, zdecydowanie bardziej niż tradycyjne. Podam przepis, warto wypróbować, bardzo nam posmakowało, zdecydowanie będę powtarzać. Jednak jak zwykle dokonałam zmian w przepisie.

    Revani pomarańczowe:

    Składniki:
    4 filiżanki od kawy po tr mąki - dałam 3 filiżanki
    4 filiżanki od kawy po tr cukru - dałam 3 filiżanki (nie lubimy bardzo słodkich ciast a z tymi 4 wydało mi się zbyt słodkie)
    4 filiżanki od kawy po tr jogurt
    4 filiżanki od kawy po tr kaszy manny
    4 jajka
    2 filiżanki od kawy po tr oleju
    2 filiżanki od kawy po tr soku z pomarańczy
    skórka otarta z 1 pomarańczy
    1 małe op. proszku do pieczenia – dałam 1/2

    Syrop
    2,5 szkl. cukier
    2 szkl. wody
    1 szkl. soku z pomarańczy i skórka z pomarańczy
    1 łyżeczka soku z cytryny

    Jajka ubić z cukrem na puch, ok. 4-5 minut. Dodać mąkę, irmik, jogurt, olej. Następnie dodać sok z pomarańczy, skórkę, proszek do pieczenia. Piec na wysmarowanej tłuszczem formie w 170 st. do zrumienia. Syrop: Wszystkie składniki zagotować, wystudzić. Gorące revani polać zimnym syropem, odstawić na 4 godz. Można też zrobić syrop później, i wówczas gorącym syropem polewamy zimne ciasto.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musze wyprobowac, koniecznie!!!!! Dziekuje bardzo za przepis.

      Usuń
    2. Z przepisu skorzystaliśmy wczoraj na wieczorze z kuchnią turecką. Ciasto jest przepyszne również bez syropu. Wychodzi go bardzo dużo:)

      Usuń
  4. To ciasto jest pyszne!!!!!!! Na długo zagości w moim menu!!!!!!!! Jeszcze raz powiem PYCHA!!!!! :D

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...