piątek, 7 października 2011

Kotleciki izmirskie czyli izmir koftesi

Kotleciki izmirskie czyli izmir koftesi

skladniki:
0,5kg miesa milonego
2 duze ziemniaki
2 duze pomidory
4 papryki chilly (moze byc zwykla papryka pokrojona w paski)
natka pietruszki
cebula
2 zabki czosnku
lyzka koncentratu pomidorowego
sucha bulka
sol
pieprz
przyprawa do kofte
kminek mielony
tymianek

Sposob przyrzadzania:
Mieso nalezy przyprawic kilka godzin przed przygotowaniem calego dania.
Mieso mielone, drono pokrojona cebule, zmiazdzony czosnek, drobno posiekana natke pietruszki wymoczona sucha bulke i przyprawy bardzo dokladnie mieszamy reka i zostawiamy na kilka godzin w lodowce aby smaki sie polaczyly.
Gdy mieso bedzie gotowe smazymy male kotleciki.
Ziemniaki obieramy i kroimy w grubsze plastry, pomidory rowniez a papryke przekrajamy na pol i wyjmujemy ziarna.
Wszystko ukladamy na duzej blaszce. Najpierw kotleciki nastepnie ziemniaki, pomidory i papryke, zalewamy duza szklanka wody z rozpuszczonym koncentratem pomidorowym. Wode mozemy lekko osolic potrawe posypujemy tymiankiem.
Zapiekamy w dobrze rozgrzanym piekarniku az ziemniaki beda gotowe ok 20 minut.




5 komentarzy:

  1. To danie gosci na moim stole od kiedy podałaś przepis na starym blogu. Jest przepyszne !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo sie ciesze ze smakuje.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można zrobić ten przepis tylko zamiast kofte ułożyć na blaszce kurczaka (pierś)? Oczywiście wiem, że to już wtedy nie będą kotleciki izmirskie, ale czy w ten sposób możemy także piec kurczaka? Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej, mozna zamienic kotleciki na dowolny rodzaj miesa. Takie dania sa rowniez w kuchni tureckiej. Pozdrawiam

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...