czwartek, 20 października 2011

Baklawa czyli to z czego Turcja slynie najbardziej

Ostatnio czytam polskie blogi kulinarne i widze ze coraz bardziej popularne jest tu ciasto filo, ktorego wlasnie uzywalam do wypieku baklawy.
W Turcji mamy 2 rodzaje tego ciasta. Jedno jest do wyrobow slonych i nazywa sie boreklik yufka drugie zas to baklawalik yufka i jest to specjalna bardzo cieniutka yufka do baklawy.
Na specjalne zamowienie mojej rodzinki przywiozlam im kilka rodzajow roznego ciasta filo. Oczywiscie tego na baklawe rowniez. Musze jednak ostrzec osoby ktore beda chcialy same upiec baklawe, bardzo wazny jest rodzaj masla my uzywalysmy tego o duzej zawartosci tluszczu chyba 82% ale i ono sie do baklawy nie nadaje. Najlepsze jest maslo klarowane gdyz nie zawiera dodatkowo mleka czy serwatki. A teraz juz bardzo prosty przepis na baklawe z ciasta filo.

Baklawa z gotowego ciasta filo

Skladniki:

opakowanie ciasta filo (ja mialam 800g)
400g masla klarowanego
250g orzechow wloskich

syrop:
5szklanek cukru
4szklanki wody
kilka kropel soku z cytryny

Sposob przyrzadzania

Najpierw gotujemy syrop. Wode i cukier wsypujemy do garnka i gotujemy gdy zacznie wrzec dodajemy kilka kropel soku z cytryny i gotujemy 5 minut. Zdejmujemy z ognia.

Duza kwadratowa blache smarujemy maslem i reszte masla topimy.
Na wysmarowana blache ukladamy jedna warstwe ciasta i na nia nastepna i jeszcze jedna. Po trzech warstwach smarujemy maslem. Ciasto jest cieniutkie wiec ukladanie kazdej warstwy zajmuje duzo czasu ale jest to konieczne gdyz nada chrupkosc baklawie.
Co 3 warstwy ciasta smarujemy maslem a co 15 warstw posypujemy wczesniej rozdrobnionymi orzechami wloskimi. Jesli orzechy rozdrabniamy w blenderze uwazajmy zeby nie rozdrobnic ich na pyl. Jedzac musimy czuc kawalki orzechow.
W opakowaniu ciasta mamy 40 warstw wiec beda 2 warstwy orzechow.
Gdy wszystkie warstwy mamy ulozone ciasto kroimy w male kwadraty i polewamy maslem ktore nam zostalo.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 15 minut. Baklawa ma sie zarumienic. Gdy sie upiecze i lekko ostygnie polewamy ja syropem i zostawiamy na kilka godzin. Gdy syrop wsiaknie i baklawa ostygnie mozemy juz jesc.
Moja baklawa jest w kropki to wlasnie przez maslo ktore mialo w sobie mleko czy cos takiego. Klarowane maslo nie zepsuje wygladu baklawy.

8 komentarzy:

  1. Nie jadlam jeszcze baklavy ale kiedy czytam liste skladnikow i widze te zdjecia to az slinka mi cieknie... :))

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. I ciesze sie, ze napisalas o tych rodzajach ciasta filo. Ja kilka razy kupowalam juz w tureckim sklepie ciasto yufka i niestety nie moglam trafic wlasnie na to cienkie. A pan sprzedawca (Turek) mowil mi, ze filo i yufka to to samo... :) Spytam teraz konkretnie o baklawalik yufka. Moze uda mi sie je wreszcie kupic :)

    OdpowiedzUsuń
  3. u mnie w ogóle jeszcze nie trafiłam na to ciasto, a o tym deserze od dłuższego czasu intensywnie myślę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. strasznie bym chciała tego kiedyś spróbowac..

    OdpowiedzUsuń
  5. Ze spróbowaniem nie powinno być większego problemu, jest dostępna w wielu punktach z kebabami.

    OdpowiedzUsuń
  6. Apetycznie wyglada tylko musi byc bardzo słodkie jak na 5 szklanek cukru...

    OdpowiedzUsuń
  7. Nieraz piekłem baklawe i nigdy nie wychodziła mi taka jak na zdjęciu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem czy to zarzut czy komplement ale ta na zdjeciu moim zdaniem nie wyglada najlepiej :) ale byla smaczna. Zdjecie jak zdjecie nie zawsze oddaje oryginal tym bardziej kiedy sie bylo poczatkujacym fotografem :)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...