piątek, 1 maja 2015

Sałatka z kaszą bulgur i papryką.


sałatka z kaszą bulgur
Sałatka z kaszą bulgur i papryką

Kolejna przepyszna letnia sałatka. Tym razem przepis na tę sałatkę dostałam od Malwiny  więc turecka nie jest. Po niewielkiej modyfikacji przekształciłam ją na turecką nutę, wyszła przepyszna w sam raz na drugie śniadanie.

Moje uwagi do przepisu są takie. W oryginale dodaje się paprykę pieczoną, ja ze względu na to iż sezon paprykowy się dopiero zaczyna i wciąż jeszcze nie mamy w sprzedaży mięsistych papryk do zapiekania, dodałam papryke kapya (czerwona) w wersji surowej. Jeśli będziecie przygotowywać tę sałatkę w Polsce koniecznie dodajcie mięsistą pieczona paprykę. Sałatka będzie jeszcze smaczniejsza. Ja latem również zrobię wersję z papryką pieczoną. Druga uwaga dotyczy oliwek. Czerne oliwki w Turcji są bardzo aromatyczne, mają bardzo intensywny smak, który niestety tłamsi pozostałe smaki. Jeśli przygotujecie tę sałatkę w Turcji, starajcie się wybierać oliwki o mniej wyrazistym smaku. Możecie również użyć oliwek bez soli. Sos do sałatek również lekko zmieniłam zamiast miodu i cytryny dodałam słodko kwaśny sok z granata.



Jeśli nie macie pomysłu na drugie sniadanie koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Sałatkę przygotowałam razem z Malwiną. Jej przepis jest na blogu Filozofia smaku więc koniecznie tam zajrzyjcie.

Oryginalny przepis pochodzi z tego bloga.


sałatka z kaszą bulgur
Sałatka z kaszą bulgur i pieczona papryką



Sałatka z kaszą bulgur i pieczoną papryką
  • pół szklanki drobnej kaszy bulgur
  • 2 małe papryki kapya lub jedna duża (w oryginalnej wersji jest papryka pieczona)
  • 100g sera klasik beyaz peynir lub feta
  • natka pietruszki
  • garść czarnych oliwek
  • sól
  • papryka wędzona pul biber
  • melasa z granata
  • czosnek
  • mielone ziele nagielskie
  • szczypior z dymką
  • oliwa z oliwek

Kaszę zalewamy wrzątkiem , zlewamy nadmiar wody i przykrywamy by napęczniała. Gdy napęcznieje i wystygnie lekko polewamy oliwa i rozcieamy palcami by natłuscić ziarna kaszy w ten sposób kasza będzie sypka. 
Paprykę i ser kroimy w drobną kostkę, natkę i szczypior siekamy, czosnek miżdżymy. Wszystkie tak przygotowane składniki dodajemy do kaszy. Mieszamy i dodajemy oliwki. Oliwki możemy pokroić na części. Przyprawiamy do smaku i zostawiamy na godzinę w lodówce by smaki się połączyły. Jeśli okaże się że sałatka jest za mało kwaśna można dodatkowo dodać sok z cytryny.



3 komentarze:

  1. Czesc, bardzo ciekawy blog i fajne przepisy. Zamierzam tu czesto zaglądać. Nigdy nie używałam melasy z granatu, planuję kupić do tej sałatki i tutaj pytanie do Ciebie: ile tego syropu dodać? Po prostu polać sałatkę melasą z butelki na sam koniec , czy raczej dobrze z tym syropem wszystko wymieszać? pozzdrowienia:-) Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Melasa z granata jest kwasna wiec wystarczy lyzka stolowa i w tej salatce najlepiej ja wymieszac z bulgurem kiedy napecznieje. Dodajac melase do innych salatek najlepiej polac nia salatke na koniec i wymieszac.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...