Pilaw z kaszy bulgur z mięsem mielonym i pieczarkami. Kiymalı ve mantarlı bulgur pilavı. |
Moja rodzina bardzo lubi kaszę bulgur więc często gości ona na naszym stole. Jest wiele sposobób na przygotowanie pysznych pilawów z tą kaszą, możecie znaleźć je na moim blogu. Dziś proponuję wersję z mięsem mielonym i pieczarkami. Mięso mielone można równie dobrze zastąpić pokrojoną w drobną kostkę wołowiną. Danie to jest samo w sobie bardzo sycące i z powodzeniem może być podawane jako danie główne. Jako dodatek proponuję dowolną surówkę lub jogurt czy turecki chłodnik z ogórkiem cacik. Przepis na chłodnik znajdziecie tutaj.
Przepis pochodzi z kasiążki "Najsmaczniejsza kuchnia domowa z Antepu" Şükran Sargın, która podaje sprawdzone przepisy na regionalne potrawy z Gaziantepu. Zdążyłam już kilka wypróbować i są naprawdę pyszne.
Przepis pochodzi z kasiążki "Najsmaczniejsza kuchnia domowa z Antepu" Şükran Sargın, która podaje sprawdzone przepisy na regionalne potrawy z Gaziantepu. Zdążyłam już kilka wypróbować i są naprawdę pyszne.
Pilaw z kaszy bulgur z miesem mielonym i pieczarkami. Kiymalı ve mantarlı bulgur pilavı.
szklanka kaszy bulgur (można zastąpić kaszą jęczmienną)
200g mięsa mielonego wołowego
duża cebula
5 dużych pieczarek
łyżka pasty pomidorowej (można zastąpic koncentratem pomidorowym)
łyżeczka pasty paprykowej
łyżeczka masła
sól
pieprz
kumin
Kaszę bulgur dokładnie myjemy. Mięso mielone smażymy w garnku w którym będziemy gotować pilaw. Smażąc nie dodajemy tłuszczu i mieszamy mięso by wypuściło wodę. Gdy woda wyparuje dodajemy cebulę i łyżeczkę masła. Mieszamy a gdy cebula się zeszkli dodajemy umyte i pokrojone pieczarki. Smażymy i mieszamy by mięso się nie przypaliło. Dodajemy paste pomidorową i paprykową, smażymy ciagle mieszając do momentu aż pasta zacznie pachnieć. Dodajemy kaszę i przyprawy. Mieszamy i wlewamy szklankę wody. Gdy zacznie wrzeć dokładnie przykrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień do minimum. Po 15 minutach zdejmujemy z ognia i zostawiamy na 5 minut. Po tym czasie podnosimy pokrywkę mieszamy i znowu przykrywamy pokrywką. Po 3 minutach możemy serwować.
To danie jest zdecydowanie dla mnie, kaszę bulgur bardzo lubimy więc w takim zestawieniu wszyscy z przyjemnością zjedzą ją na obiad.
OdpowiedzUsuńJa tez lubie bulgur, nawet bardzo. Wyprobowalam juz kilka z Twoich propozycji, sa super.
OdpowiedzUsuńFajny pomysł. Muszę spróbować
OdpowiedzUsuńDanie jest proste i pyszne :-)
OdpowiedzUsuń