Super alternatywa dla polskiej fasolki smażonej z bułką tartą. Jeśli lubicie próbować nowe smaki serdeccznie polecam. Słodka karmelizowana cebulka, czosnek i ostra papryka nadają smak i aromat tej jakże zwykłej ale innej potrawie.
Smażona fasolka na sposób turecki
500g zielonej fasolki mamut (może być inna zielona lub szparagowa)
duża cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
oliwa z oliwek
szczypta ostrej papryki pul biber
Fasolkę myjemy obcinamy końce i kroimy na małe kawałki wielkości 1,5-2 cm wkładamy do wrzątku i gotujemy około 10 minut. Na oliwie smażymy drobno posiekaną cebulkę zależy nam na tym by się skarmelizowała. Dodajemy zmiażdżony czosnek i jeszcze chwilę smażymy, Dodajemy ugotowaną fasolkę przyprawiamy do smaku i smażymy jeszcze kilka minut. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy by lekko ostygła. Podajemy jako przystawka, dodatek do mięsa lub jak w moim przypadku danie głównie z kaszą bulgur.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz